"Min dotter har betett sig väldigt illa och som straff har jag ställt in hennes födelsedag"

av sofia

29 Maj 2022

"Min dotter har betett sig väldigt illa och som straff har jag ställt in hennes födelsedag"
Advertisement

Att uppfostra ett barn är alltid en stor utmaning. Att hitta rätt metod som är effektiv och leder till konkreta resultat kan ibland vara komplicerat. En sak som är säker är att detta inte är någon obetydelsefull detalj, framför allt för barnets bästa, framtida ungdom och vuxen som är medveten och aktiv i samhället. Det finns ingen exakt och välstrukturerad manual att vända sig till när man uppfostrar ett barn, men det finns vissa saker som bara inte kan förbises. Vissa föräldrar kan stöta på en del svårigheter i relationen med sina barn, särskilt när de befinner sig mitt i tonåren.

Detta är fallet med pappan som är huvudpersonen i denna berättelse. En man som hamnat i en känslig situation att hantera tillsammans med sin 16-åriga dotter. Låt oss tillsammans kika på vad som hände.

via Reddit

Flickr/Werner Kunz - Not the actual photo

Flickr/Werner Kunz - Not the actual photo

I ett inlägg på Reddit delade en pappa sin upplevelse med sin tonårsdotter. "Jag försökte alltid göra mitt bästa för att ge min dotter en bra utbildning. - skriver mannen - jag berättade alltid för henne hur viktigt det var att klara sig bra i skolan och bete sig artigt mot andra. Ett tag gick det bra, men en dag fick jag ett samtal från hennes skola som jag inte gillade alls."

Enligt författarens berättelse gick dottern även i terapi, för att försöka hålla sig på "rätt" väg. Tyvärr verkar det som att detta inte var tillräckligt. I själva verket, vid en tidpunkt när det verkade gå bra, fick den här mannen ett samtal från skolan som hans dotter gick i.

"När jag lyfte luren berättade de att hon dykt upp med en flaska alkohol i skolan. De skickade hem henne och gav henne 5 dagars avstängning. - skriver mannen - Så fort vi träffades bad jag om en förklaring om det och hon svarade att det var en väns fel, det var hon som bett henne ta med alkohol till skolan. Jag gav henne utegångsförbud."

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Förälderns viktigaste beslut för att straffa sin dotter var att ställa in hennes födelsedagsfest. Flickan var på väg att fylla 16 och hade bett sina föräldrar att få ordna en fest. Eftersom det gick bra för henne och hon höll sitt medelbetyg högt, hade mamma och pappa gett henne tillåtelse att bjuda in sina vänner för att fira tillsammans. Synd att det här obehagliga avsnittet inträffade strax före det datumet.

"När jag berättade för henne om straffet blev hon arg, skrek på mig och stängde in sig på sitt rum. - berättar pappan - jag vet inte om jag gjorde rätt i att agera på det här sättet, eller om jag var överdriven och skulle ha kunnat göra saker och ting annorlunda”.

Berättelsen och pappans frågor fick flera kommentarer. Många ställde sig på hans sida, medan andra anser att en uppfostran uppbyggd på bestraffningar och förbud är oeffektiv. "Du borde välja familjeterapi. - skriver en användare - Att ge straff, ta bort mobilen från tjejen eller ställa in hennes fest kommer inte att leda till någonting". Tvärtom har andra användare påpekat att han är föräldern och måste agera som han finner lämpligt för att ge flickan rätt uppfostran. Om att ge henne disciplin också innebär att behöva beröva henne något, så får han göra det.

Vad tycker du? Skulle du ha agerat på samma sätt?

Advertisement