En pilot förlorar kontrollen över flygplanet, men en passagerare utan någon tidigare erfarenhet hjälper honom att landa och räddar livet på alla (+VIDEO)

av sofia

19 Maj 2022

En pilot förlorar kontrollen över flygplanet, men en passagerare utan någon tidigare erfarenhet hjälper honom att landa och räddar livet på alla (+VIDEO)
Advertisement

För många av oss är det inte alltid lätt att planera en resa och bestämma sig för att ta sig någonstans med hjälp av ett flygplan. Rädslorna är alltid många och trots allt verkar det som att det att ta sig upp i himlen med ett tungt fordon gå emot fysiskens alla lagar, men vi vet att det inte är så. Tekniken har gjort stora framsteg i detta avseende och att resa med flyg är idag inget konstigt.

Vilken kan egentligen vara den mest skrämmande situationen när man flyger? Kanske att vara på väg någonstans utan att någon kontrollerar flygplanet. Är detta bara något som sker på film tänker du? Ändå är detta vad som faktiskt hände i Florida. Låt oss ta en närmare titt.

via The Guardian

Twitter/ Ari Hait

Twitter/ Ari Hait

En helt vanlig dag på en färd med ett litet flygplan som kunde ta upp till max 13 passagerare upplevdes plötsligt ögonblick av ren panik och rädsla. Värför? Piloten kände sig dålig och kunde inte längre hantera planet. En oväntad och farlig händelse som tack vare en passagerares mod och initiativförmåga fick ett lyckligt slut.

Utan någon form av erfarenhet när det gällde flygplan, men med mycket viljestyrka, lyckades en helt vanlig passagerare hålla sig lugn, inte få panik och så fort han insåg att situationen höll på att urarta tog han kontakt med tornet.

Advertisement
Twitter/ Ari Hait

Twitter/ Ari Hait

Det enda denne man var säker på var att föraren av Cessna Caravan inte mådde bra och ingen annan än han själv kunde ha löst situationen. Vad kunde han göra? Inget annat än att kontakta flygledarna via radio. "Situationen här är allvarlig. - meddelade passageraren omedelbart - Piloten är dålig och jag har ingen aning om hur man flyger ett plan".

Som tur var fanns även en flyglärare i kontrolltornet som omedelbart gav praktiska instruktioner till passageraren. "Försök att hålla vingarna på samma höjd och börja gå ner gradvis. Håll kursen och följ kusten, vi försöker spåra dig så snabbt som möjligt".

På mycket kort tid befann sig planet faktiskt nära Boca Raton och dirigerades till Palm Beach flygplats där passageraren på ett mästerligt sätt lyckades landa.

Mannens lugn och rationella förmåga, i kombination med praktiska indikationer från kontrolltornet, gjorde att historien fick ett lyckligt slut. Det som var avgörande, vilket framgår tydligt av denna berättelser, var passagerarens förmåga att tänka klart. Om han skulle ha fått panik och inte gjort allt han hade blivit ombedd att göra skulle det inte ha gått på samma sätt, men som tur var gick allt bra.

På mycket kort tid blev nyheten viral på nätet och många berömde denna speciella passagerare. Vem av oss skulle inte vilja ha samma förmåga som den här mannen att behålla lugnet och på så sätt lyckas landa ett plan i en nödsituation?

Advertisement