En mekaniker hittade hundratals slängda målningar: samlingen är värd flera miljoner dollar

av sofia

17 April 2022

En mekaniker hittade hundratals slängda målningar: samlingen är värd flera miljoner dollar
Advertisement

Det är inte alla som har tur i livet, men när det händer kan det verkligen förändra ditt liv. Jared Whipple, en mekaniker som i september 2017 fick ett samtal från en vän som informerade honom om att han hittat några tavlor i en övergiven lada i Watertown, Connecticut vet exakt vad vi menar när vi säger så. Whipples vän hade kontaktat honom för att han kände till mekanikerns passion för antika föremål och även för att en del av dessa verk såg ut att avbilda reservdelar till bilar. Vid den tidpunkten var det fortfarande oklart vem som var konstnären bakom dessa målningarna och hur mycket pengar de var värda.

via Instagram / thewarehousect

Whipple hittade de stora målningarna redo att slängas på soptippen - det fanns skräp och mögel på några av dem, men som tur var var de alla individuellt inslagna i plast. När mekanikern började packa upp dem insåg han att han kanske hade ramlat på konstverk av ett visst värde. Det tog fyra år att upptäcka vem konstnären var som hade gjort dessa målningar och förstå deras värde, men till slut lyckades Whipple. Dessa verk skapades av Francis Mattson Hines, en konstnär som hade haft viss framgång i New York på 1980-talet men som strax efter sin död år 2016 glömdes bort. Det var därför Whipple till en början inte kunde hitta den information han sökte efter på internet.

Men hur mycket är målningarna som Whipple hittade värda? Konstexperten och historikern Peter Hastings Falk har uppskattat att Hines skisser kan ha ett värde på 4 500 dollar, medan målningarna kan nå hela 22 000 dollar. Det betyder att hela samlingen som hittats av Whipple potentiellt skulle kunna vara värd flera miljoner dollar!

Advertisement

"Den här konstnären var inte bara en viktig "person", utan han var också mer känd i New Yorks konstvärld än vi någonsin kunnat föreställa oss", berättar Whipple. Denna slumpmässiga upptäckt förändrade livet för mekanikern som plötsligt blev en konsthandlare. Han hävdar att hans mål är att "få in Hines in i böcker om konsthistoria".

Vad ska man säga, överraskningar kan verkligen lura bakom hörnet, även i soporna. Om du brinner för vintageföremål och gillar att titta runt på loppmarknader, är vi säkra på att du redan har utvecklat en känsla för bra affärer precis som den som Whipples ramlade på!

Advertisement