"Man behöver inte skrika på barn": en mamma förklarar för andra föräldrar hur man får barn att lyssna

av sofia

16 April 2022

"Man behöver inte skrika på barn": en mamma förklarar för andra föräldrar hur man får barn att lyssna
Advertisement

Föräldraskap är det svåraste jobbet i världen, och det finns ingen manual man kan läsa för att genomföra denna underbara men svåra resa utan att göra misstag. Misstag är oundvikliga, särskilt i kritiska ögonblick. Vad ska man göra när ens barn söker efter uppmärksamhet eller gör misstag? Tia Slighthman lade upp en video på TikTok där hon ger några råd till föräldrar, särskilt om hur man får barn att lyssna utan att skrika.

via parentingcoach/TikTok

parentingcoach/TikTok

parentingcoach/TikTok

Tia är föräldracoach och på videon som lagts upp på hennes profil ger hon råd om hur man sätter konkreta gränser med barn, för att inte behöva skrika på dem. Faktum är att det inte är produktivt att skrika och att det inte är det rätta valet, särskilt om förälderns avsikt är att bli lyssnad på. Tia förklarar att barn föds med behovet av att tänja på gränser, tills de hittar bristningsgränsen. I de flesta fall motsvarar denna gräns skriken från föräldrar som tappar tålamodet. Först vid denna tidpunkt stannar barnen upp och lyssnar på sina föräldrar. På så sätt etableras dock en felaktig regel: barn lär sig att sluta överskrida gränser endast när deras föräldrar skriker.

Advertisement
parentingcoach/TikTok

parentingcoach/TikTok

Men det är fel att anta att ett barns beteende kommer att förändras enbart om man skriker: förändringen måste utgå från föräldrarna, och Tias syfte är att lära mammor och pappor att "leva utan strid med sina barn, utan skrik, ilska eller straff". Men att fastställa dessa nya gränser innebär för föräldern att göra en inre resa, ifrågasätta vad de har gjort tidigare och hur de kan göra för att förändra relationen med sina barn. Tia uppmanar föräldrar att inte vara för självkritiska. Att sätta gränser är inte en enkel eller intuitiv operation: det är därför många människor bestämmer sig för att be om hjälp från experter. Tia, som är lärare och författare i just detta ämne, delar med sig av andra tips på sin profil, som är mycket uppskattad av många föräldrar. Tänk bara att videon har fått miljontals visningar och tusentals uppskattande kommentarer. Har du någon strategi för att få dina barn att lyssna på dig utan att tillgripa skrik och straff?

Advertisement