De tvingades båda uppleva förintelsen, men förlorade varandra ur sikte: två vänner återfinner varandra flera år senare

av sofia

14 April 2022

De tvingades båda uppleva förintelsen, men förlorade varandra ur sikte: två vänner återfinner varandra flera år senare
Advertisement

I livet, bortom familjeband, bygger man upp mycket djupa relationer som kan vara för evigt. Vänskap som föds i barndomen och som du har turen att odla under hela ditt liv, eller som du kommer att bära i ditt hjärta så länge du kommer att minnas. Känsla av tillhörighet och harmoni skapar dessa band, men i vissa fall är det starka upplevelser som man delar med varandra som gör en vänskap oförstörbar. Men det händer dock att vägarna delar sig i livet och att man tappar kontakten av olika anledningar, men minnet av en kär vän lämnar oss aldrig. Och om ni en dag kommer att ha turen att träffas igen kommer känslorna garanterat att vara starka.

Idag vill vi berätta historien om två gamla vänner som träffades igen efter många år och som under sin ungdom delade en fruktansvärd upplevelse, nämligen förintelsen, under vilken de båda var fångar i koncentrationsläger.

via Washington Post

The last time Jack Waksal and Sam Ron saw each other was nearly 80 years ago. The young Jewish men were forced to shovel...

Pubblicato da Humans of Judaism su Giovedì 31 marzo 2022

Jack Waksal och Sam Ron träffades år 1943 på det polska arbetslägret Pionki. Vid den tiden var de två tonåringar som tvingades tillbringa dagarna med att skotta kol in i en ugn. De långa timmarna präglades av trötthet och svett, av smuts och en stark rädsla för hur allt skulle sluta.

Sams minnen är kopplade till ”Hårt arbete, dåliga förhållanden, kyla och hunger. Hundratals människor dog. Det var inte ovanligt att vakna på morgonen och hitta personen bredvid dig livlös."

Enligt Jack är det ett mirakel att de båda överlevde. Han säger att folk inte fick mat på flera veckor, några försökte till och med livnära sig på trädbark. Arbetspassen varade i upp till 24 timmar.

Under dessa desperata förhållandena gav Sam och Jack varandra styrka genom att bli nära vänner. Efter ett år tillsammans lyckades Jack Waksal fly in i skogen, trots vinterkylan i sex månader. Sam Ron, å andra sidan, räddades av amerikanska soldater medan han befann sig mitt i en nazistisk dödsmarsch.

Båda klarade sig från ett fruktansvärt slut, utan att höra ett ljud från varandra eller ens veta om den andra fortfarande levde.

Advertisement
Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Efter andra världskrigets slut startade de två männen ett nytt liv i USA. De tillbringade båda en lång period i Ohio men träffades aldrig.

Tills en händelse plötsligt gjorde att de två kunde träffas igen: middagen på Holocaust Museum i USA i södra Florida.

Sam Ron var en av hederspresidenterna för evenemanget och när han stod på scenen för sitt tal nämnde han sitt riktiga polska namn: Shmuel Rakowski.

Vid det tillfället insåg Jack att det var hans gamla vän: "När jag såg honom var det som om han var min bror! Varje dag hade varit så jobbig på lägret," sa han med tårarna i halsen.

"Vi arbetade tillsammans. Vi led tillsammans," berättar Sam. "Det var en mycket känsloladdad dag och jag hoppas kunna hålla kontakten med honom."

Vid 97- och 98- års ålder, återfann dessa två män varandra som två borttappade bröder och hoppas att inte förlora varandra ur sikte från och med detta ögonblick. En mycket rörande historia om en tidlös vänskap som fick ett välförtjänt lyckligt slut.

Advertisement