En mammas funderingar kring arbete och föräldrarollen: "Om en kvinna gör det är det normalt, om en man gör det får han erkännande för sina ansträngningar"

av sofia

20 Mars 2022

En mammas funderingar kring arbete och föräldrarollen: "Om en kvinna gör det är det normalt, om en man gör det får han erkännande för sina ansträngningar"
Advertisement

Chloe Sexton är en mamma med tydliga idéer och därför försöker hon dela sina tankar med människor på nätet. Frågan som Chloe vill ställa för att få oss att tänka efter är enkel: varför reagerar vi inte om vi ser en kvinna handla med en bebis i famnen, medan om vi om vi ser en man i samma situation kallar vi honom för "hjälte"? Hjälte är ett starkt ord, visserligen, men det Chloe vill framhålla är att en man som håller på att genomföra någon form av uppgift i hemmet eller på arbetet, som håller i ett barn, lockar till sig vår uppmärksamhet som om han gjorde något som inte är hans ansvar och vi reagerar på hans ansträngning. Chloe, med sina videor på TikTok, är fast besluten att bryta detta tankemönster som förmodligen ligger så djupt rotat att vi inte ens inser det.

via TikTok / chloebluffcakes

Advertisement
TikTok / chloebluffcakes

TikTok / chloebluffcakes

Chloe har ett bageri i Memphis, Tennessee (USA), där hon serverar privata kunder och företag. Hon bor med sin man och två barn och, som ni kan föreställa er, är de båda väldigt upptagna. Trots alla åtaganden lyckas Chloe dock vara mycket aktiv på sociala medier, särskilt på TikTok, där hon har mer än en miljon följare. I en av sina videor berättade kvinnan om en speciell situation som förvånade henne; en dag lade hon upp en video där hennes man skulle hjälpa henne i bageriet på sin lediga dag. Många användare blev förvånade och imponerade avv uppoffringen som mannen gjorde för att han, medan han gjorde sysslorna, höll sin bebis i famnen.

Varför blev Chloe förvånad? Jo, helt enkelt för att ingen användare någonsin hade reagerat på det sättet alla de gånger som hon varit i samma situation som sin man!

Advertisement

Sedan 1960-talet har många framsteg gjorts när det gäller kvinnors frihet och lika rättigheter. Naturligtvis är vi fortfarande långt ifrån att uppnå dessa mål till 100 %, men under åren har kvinnornas roll förändrats likväl som familjens. Numera måste en kvinna inte stanna hemma för att ta hand om barnen och sköta hushållsarbetet, utan hon kan välja att arbeta och vara mer självständig. Tyvärr är det inte något som gäller i alla länder i världen, men det är garanterat den väg som västvärlden (och inte bara) siktar mot.

Advertisement