Hon bär sin gamla hund på axlarna i 16 km bort från kriget: "Även han är en del av min familj"

av sofia

14 Mars 2022

Hon bär sin gamla hund på axlarna i 16 km bort från kriget: "Även han är en del av min familj"
Advertisement

I livet är det viktigaste i världen nätverket av människor och relationer som vi lyckas skapa och underhålla. Oavsett om dessa är våra släktingar, våra närmaste vänner, våra bekanta eller våra husdjur skapar vi alla i slutändan på ett eller annat sätt en "familj" och vi skulle aldrig lämna dem bakom oss av någon anledning i världen. Idag vill vi berätta den mycket sorgliga historien om Alisa, en ukrainsk kvinna som var tvungen att fly från sitt hemland för att undkomma bomberna från den ryska invasionen. Med sig tog hon sina två lojala hundar, varav en är en schäfer som är över 12 år gammal...

via The Guardian

Advertisement

Alisa berättade om sin personliga mardröm, som började den 23:e februari 2022 när hon plötsligt förlorade sin pappa. Hon hade knappt hunnit få reda på att hennes pappa var död när invasionen av det ukrainska territoriet av ryska trupper officiellt började följande dag. Tillsammans med sin man förberedde hon det viktigaste att ta med sig och flydde till den polska gränsen, även tack vare hjälpen från cheferna för det tyska företag som hon arbetade för. Alisas man fastnade dock i Ukraina eftersom han var gammal nog att kriga och värva sig i det civila motståndet mot den ryska fienden, så kvinnan var tvungen att korsa de allra sista kilometrarna innan den polska gränsen ensam tillsammans med de många resväskorna och tillsammans med sina två lojala hundar, varav den ena är en schäfer på över 12 år som inte längre kunde gå så bra som han en gång gjorde.

Alisa berättar att den första delen av hennes desperata resa till den polska gränsen började ombord på hennes Peugeot: "Min man och jag körde i 16 timmar till en by ca 140 km från Kiev ... Vi bestämde oss för att lämna byn senare på morgonen på grund av att det var farligt även där, men sedan mot gränsen till Polen insåg vi att köen för att komma in var så lång att vi skulle vara tvugna att tillbringa tre eller fyra dagar i bilen. För mig och mina hundar var det omöjligt."

Advertisement

Så bestämde sig Alisa för att lämna bilen där med sin man och fortsätta till fots, klockan 4 på morgonen och med en utomhustemperatur på -7 grader, cirka 16 km från Polen. Hennes 12-åriga schäfer gick mycket dåligt, efter varje kilometer han gick föll han till marken och kunde knappt resa sig längre. Kvinnan, som själv var utmattad och som tvingats lämna sin man som blev återkallad i tjänst, bad om hjälp av andra flyktingar för att transportera hunden, men alla sa till henne att om hon ville ta sig över gränsen snabbt måste hon lämna sina hundar om de var ett hinder. Men Alisa lyssnade inte på dem och tog upp sin schäfer i famnen och bar honom säkert över gränsen med sig.

En berättelse om stort mod och kärlek som med rätta spridits världen över. Och du, skulle du någonsin ha kunnat överge ditt husdjur i en allvarlig nödsituation som denna?

Advertisement