En 11-årig pojke färdades 1 200 km för att fly från ett belägrat Ukraina

av sofia

29 Mars 2022

En 11-årig pojke färdades 1 200 km för att fly från ett belägrat Ukraina
Advertisement

Vi lever verkligen inte i fredliga tider och nyheterna som kommer till oss från Östeuropa blir allt mer dramatiska och oroande. Hundratusentals ukrainska flyktingar lämnar sitt land som nu är under Rysslands militära kontroll som vill invadera det. Bland dessa hundratusentals människor som flyr i förtvivlan och utan att veta vad framtiden döljer finns familjer som blir delade, mammor med nyfödda bebisar som söker skydd för att rädda sina barn, eller barn som skickas iväg av sina föräldrar för att bli räddade från kriget.

via CBS News

Advertisement

Idag vill vi berätta en av de mest gripande berättelserna om det pågående kriget i Ukraina, en rörande historia som har som huvudperson ett barn som heter Hassan på bara 11 år. Denna modiga lilla pojke har korsat 1 200 kilometer från östra Ukraina till den slovakiska gränsen helt ensam och allt han hade med sig var en plastpåse, en röd ryggsäck med passet inuti, ett papper i fickan där han hade skrivit föräldrarnas telefonnummer och ett nummer skrivet med bläck på handen, det till släktingarna som han skulle försöka nå i Bratislava, Slovakiens huvudstad.

Advertisement

När volontärerna vid den slovakiska gränsen hittade lille Hassan helt ensam frågade de honom varför han var där utan sina föräldrar och lyssnade noga på hans berättelse: hans pappa befann sig vid den ukrainska fronten, hans mamma hade inte kunnat fly tillsammans med sin son eftersom hon var tvungen att ta hand om sin mamma som inte var självförsörjande och därför sattes Hassan på det första tåget som lämnade den belägrade staden Zaporizhzhia mot gränsen till Slovakien, där han skulle finna säkerhet och ett tryggt skydd hemma hos några släktingar som bodde i Bratislava.

De slovakiska volontärerna gav honom genast vatten och mat, kontaktade omedelbart hans mamma och informerade henne om att lille Hassan var frisk och mådde bra på andra sidan den ukrainska gränsen och att han hade lyckats färdas ensam i 1200 km. En liten kille som kanske bara är 11 år, men som visat ett rörande och unikt mod.

Hassans mamma, efter att ha hört nyheter om sin son från slovakiska volontärer, tackade alla dem som tagit hand om hennes barn: "Nära min stad finns ett kraftverk som ryssarna bombar. Jag kunde inte lämna min mamma - hon kan inte förflytta sig själv - så jag skickade min son till Slovakien. Tack till alla som tog hand om honom!"

Hassan hamnade till slut hos några släktingar från Bratislava som kom för att hämta honom, men under tiden har den ukrainska pojken redan blivit en av symbolerna för motstånd och hopp i dessa krigstider: hans inre styrka, hans beslutsamhet och hans leende har verkligen erövrat alla!

Vilken extraordinär pojke!

Advertisement