Vem avslöjade Anne Frank och hennes familjs gömställe? Efter 77 år har utredarna ett namn

av Titti Carlberg

21 Januari 2022

Vem avslöjade Anne Frank och hennes familjs gömställe? Efter 77 år har utredarna ett namn
Advertisement

Hur hittade den tyska polisen, den 4:e augusti 1944, exakt den plats där Anne Franks familj hade tagit sin tillflykt? Det är ett mysterium som kanske efter 77 år har fått ett svar. Anne Franks liv avbröts när hon var 15 år gammal, alldeles för tidigt, liksom för många andra judiska barns liv under Shoah.

Det var tack vare hennes dagböcker som hon blev känd, som vi minns och för vidare idag: Anne levde gömd i två år, tillsammans med sin familj, på en hemlig plats i Amsterdam innan hon deporterades tillsammans med de andra till olika koncentrationsläger.

Bara Annes far, Otto Frank, återvände levande från koncentrationslägret och det var han som publicerade dotterns dagböcker. En fader som aldrig slutade att söka efter sanningen och som nu, efter 77 år, verkar ha kommit upp till ytan .

via BBC

Advertisement
Wikipedia

Wikipedia

En första utredning om vem som avslöjade familjen Franks gömställe för den tyska polisen inleddes redan 1947 av Polisens Politiska Utredningsavdelning. En utredning som slutade med anklagelser mot lagerförmannen i företaget där familjen Frank och andra familjer hölls gömda, Herr Willem van Maaren. Men redan i april året därpå friades mannen eftersom spåren mot honom var "mycket vaga". Otto Frank hade dock alltid misstanken om att det var judar som hade förrått dem.

Efter en mycket lång tid verkar det som att svaret är definitivt och oroande på samma gång. Ett utredningsteam, bestående av Thijs Bayens, Pieter van Twisk, en historiker och journalist och Vince Pankoke, en förre detta FBI-agent, avslöjade deras teori efter 5 års utredning. Med hjälp av ett dussintals forskare, reportrar, rättsmedicinska analytiker, historiker, kriminologer och datatekniker har de hittat och studerat tusentals dokument; de spårade upp alla som kan ha haft kontakt med Otto Frank och hans familj, inklusive levande ättlingar. Slutligen kom svaret fram: Arnold van den Bergh, en judisk notarie som arbetade i Amsterdam, omnämns nu som den troliga förrädaren som avslöjade familjen Franks gömställe.

Advertisement
Wikipedia

Wikipedia

Det som gjorde utredningsteamet misstänksamma var den annrlunda behandling som nazisterna utövade mot den judiske notarien, då medlem av Judiska Rådet. Arnold van den Bergh, införde faktiskt nazistisk politik på judiska platser och även efter Rådets upplösning fortsatte han att lämnas ifred av nazisterna. Något hade alltså hänt, och den förre detta ex-agenten Vince Pankoke förklarar det så här:

"När van den Bergh förlorade alla sina skyddsserier som befriade honom från att behöva åka till lägren, var han tvungen att ge något värdefullt till de nazisterna han hade kontakt med, så att han och hans fru fick fortsätta att leva i frihet". Så det var, med all säkerhet, därför som notarien avslöjade den värdefulla informationen för nazisterna. Otto Frank hade alltså rätt i att det var en jude som hade förrått dem.

Hade notarien något annat val? Det vet vi inte och vi är inte här för att bedöma fakta från det förflutna, utan bara för att rekonstruera en tråkig historia och fortsätta att minnas de mest traumatiska upplevelser som levdes under nittonhundratalet. Så att det inte händer igen!

Advertisement