Han räddade 669 judiska barn från nazisterna med tåg - de överlevande tackar honom än idag

sofia

12 Juli 2021

Han räddade 669 judiska barn från nazisterna med tåg - de överlevande tackar honom än idag
Advertisement

Åren mellan 1933 och 1945, under andra världskriget och förintelsen var bland de mörkaste i samtida historia. I historieböckerna får vi lära oss i detalj dynamiken i alla den tidens händelser, inklusive alla strider, men vi vet mycket mindre om de enskilda huvudpersonernas historia som på sitt eget lilla sätt gick till historien genom att rädda livet på hundratals människor. En av dem hette Nicholas Winton, en man som med sitt mod lyckades rädda 669 judiska barn i det nazistiskt ockuperade Tjeckoslovakien genom att ta dem till England, hans hemland. Nicholas Winton pratade inte ens med sin fru Grete om vad han hade gjort under dessa år och det var först år 1988 som kvinnan nästan av en slump ramlade på berättelsen om alla de räddningarna när hon gick igenom gamla kistor uppe på vinden. För Nicholas var det han hade gjort normalt, han ansåg inte att det var något hjältedåd, tvärtom önskade han att han skulle ha kunnat rädda många fler!

via Youtube / Trần Thị Thanh Huyền

Advertisement

Czech Television

Nicholas Winton föddes i London 1909 i Hampstead, av tyska judiska föräldrar som emigrerade till England bara två år före hans födelse. Under åren precis innan andra världskrigets utbrott lyckades Nicholas resa runt i Europa mellan Paris och Prag, där han i december 1938 blev inbjuden av en vän att samarbeta med den brittiska flyktingkommittén i Tjeckoslovakien. Det är vid det tillfället som Nicholas och andra volontärer tillsammans planerar flykten för hundratals barn och lyckas rädda dem från en säker död. Vi måste komma ihåg att allt detta var möjligt, för efter "Kristallnatten" som ägde rum den 1:a november 1938 hade det engelska parlamentet godkänt en lag om mottagande av flyktingar som var under sjutton år. Ändå är det ingen dans på rosor att låta barnen färdas med tåg till England. Holland stängde sina gränser direkt efter den 1:a november 1938 och förhindrade därmed unga flyktingar från att resa till London. Nicholas lyckas dock få två tåg att avgå tack vare ett godkännande från den brittiska regeringen, vilket räddade 669 barns liv. Det tredje tåget skulle avgå den 1:a september 1939, men då var det plötsligt för sent eftersom Hitler invaderade Polen och i samband med att denna konflikt bröt ut i världen stängdes alla gränser.

Youtube / Trần Thị Thanh Huyền

Nicholas talade aldrig om de barnen som tack vare honom räddades och fick möjligheten att starta ett nytt liv i England, men 1988 hittade hans fru Grete några foton och några undangömda papper på vinden, bland allt damm. Hon fick reda på att hennes man hade räddat liv under kriget och bestämde sig för att låta världen få höra hans historia. Således skrev kvinnan till BBC utan sin mans vetskap och bjöd en tid senare in Nicholas att delta i publiken för ett tv-program. Han visste inte att strålkastaren skulle riktas mot honom och de två damerna som sitter bredvid honom som var två av de små tjejerna som han personligen hade räddat tack vare dessa tåg fulla av hopp. Den största överraskningen fick han dock några månader senare, igen under samma tv-program på BBC. Vid detta andra tillfälle frågar programledaren för denna talkshow öppet: "Hur många i det här rummet är skyldiga Mr. Winton sitt liv? Vänligen stå upp." Alla människor som satt bredvid Nicholas ställde sig upp och avslöjade att de var de barn som Nicholas hade räddat. Det säger sig självt att det var ett extremt rörande ögonblick.

Advertisement

Stunden då Nicholas får reda på att han sitter bredvid en av de överlevande "flickorna"

Stunden då Nicholas får reda på att han sitter bredvid en av de överlevande

Youtube / Trần Thị Thanh Huyền

Nicholas höll denna hemlighet för sig själv i 40 år, dels för att han trodde att han bara hade gjort sin plikt, dels kanske för att han kände att han inte hade gjort tillräckligt, han hade velat rädda fler personer. Nicholas fick många väl förtjänta titlar och utmärkelser för sitt humanitära engagemang. Drottning Elizabeth gjorde honom till en baronett år 2003, år 2010 fick han utmärkelsen "Brittisk hjälte under Förintelsen" av den brittiska regeringen, år 2008 nominerade den tjeckiska regeringen honom som kandidat för Nobels fredspris, som Obama vann, år 2009, inför hans 100-årsdag, anordnas ett specialtåg från Prag till London, där många av de räddade barnen, nu med barn och barnbarn, deltog. Slutligen år 2014 beslutade den tjeckiska regeringen att tilldela honom den högsta nationella ärotiteln White Lion.

Nicholas har alltid hävdat att han inte är en hjälte eftersom "han själv aldrig var i fara", men faktum kvarstår att många av de överlevande idag fortsätter att tacka honom och om det inte hade varit för honom skulle de aldrig ha fått chansen att växa upp och bli vuxna.

Wikimedia

Nicholas avled den 1:a juli år 2015 vid 106 års ålder, men hans minne och arbete kommer att bli ihågkommet för alltid.

Advertisement