Hon firar sin 100-årsdag tillsamman med sina storasystrar som är 102 och 104 år gamla - TittaPaVideon.se
x
Hon firar sin 100-årsdag tillsamman…
Hon öppnar ett eget bankkonto utan sin man: En lärares nedlåtande ord ekar fortfarande 17 år senare, men idag har hon ett budskap hon vill dela med världen

Hon firar sin 100-årsdag tillsamman med sina storasystrar som är 102 och 104 år gamla

11 Januari 2022 • Av sofia
2.666
Advertisement

En mycket lyckligt lottad kvinna vid namn Frances Kompus firade sin födelsedag i delstaten Kansas. Den äldre kvinnan blev hela 100 år den 11:e november år 2021, men det speciella med denna stora händelse är att även hennes äldre systrar var där med henne för att fira det!

Julia Kopriva har redan fyllt 104, medan Lucy Pochop är på väg att fylla 102 år. Stora mål som systrarna har uppnått samtidigt som de fortfarande är i god form och framför allt har kvar sin mentala hälsa. Det skulle garanterat ta ett tag för den här trion att blåsa ut alla ljusen på sin tårta!

Antalet hundraåringar i världen ökar allt snabbare, även tack vare ny teknik och allmänt välbefinnande som lyckligtvis involverar allt fler människor. Under 2000-talet har det funnits över 20 miljoner hundraåringar i världen och detta säger mycket om graden av välbefinnande som nu för tiden uppnås i många länder. I USA, till exempel, fick hundraåriga Frances Kompus sällskap av sina två äldre systrar Julia Kopriva, 104, och Lucy Pochop, 102, när hon nådde denna otroliga milstolpe.

De tre systrarna – som med tiden har blivit mammor, mormödrar och farmödrar – växte upp på en gård i den lilla staden Beardsley i Kansas, efter att deras morföräldrar emigrerat från Tjeckoslovakien till USA, där de blev bönder i Rawlins County.

Med ett rikt förflutet bakom sig har dessa tre systrar verkligen mycket att berätta, särskilt för de nya generationerna:

"Jag minns hur vi gick till skolan," sa Lucy i en intervju, "det handlade om att gå minst tre kilometer. Det var en lång promenad." Julia, å sin sida, den äldsta av de tre, minns hur de brukade jobba på åkrarna för att hjälpa sin far att sköta skörden: "Vad jag minns väl är att min far inte hade några moderna traktorer. Det mesta av arbetet utfördes för hand eller med hjälp av oxar".

Advertisement

"Även när tiderna var svåra, som under den stora depressionen, lagade vår mamma alltid kyckling som hon serverade tillsammans med torkade bönor," minns Frances, den yngsta systern. Kanske är hälsosam kost en av anledningarna till att hon och hennes systrar har haft turen att leva så länge. Enligt dessa pigga damer är huvudingredienserna för ett hälsosammare och längre liv: att vara i sällskap, promenera mycket och helt enkelt "gå framåt".

På frågan "Hur har ni lyckats leva så länge?", svarar de tre systrarna med en enkel fras: "Vi äter bra, ber och försöka hålla oss borta från problem".

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack