Den här mannen "delade" ett berg i kärlekens namn: han grävde i klippan i 22 år och gjorde en väg till sin by

av Titti Carlberg

04 Juli 2021

Den här mannen "delade" ett berg i kärlekens namn: han grävde i klippan i 22 år och gjorde en väg till sin by
Advertisement

Hur många gånger har vi inte hört talesättet "vilja och makt"? Ofta tenderar vi att inte lita på våra förmågor och det slutar med att vi ger upp innan vi har försökt; i Indien finns det emellertid en man som har bevisat att ingenting är omöjligt att göra. Dashrath Manjhi bär idag smeknamnet "bergets man" för att han, trots att han bara var en fattig man utan pengar, tog på sig en utmaning som av många bedömdes vara "redan förlorad": att dela på ett berg med sina bara händer, med hjälp av en hammare och mejsel. Dashrath Manjhi började detta titaniska arbete främst för kärleken till sin fru, som skadades svårt på det där berget och slutligen dog för att hon inte nådde sjukhuset i tid. Manjhi, med sin viljestyrka och starka motivation, erbjöd sin by att bygga en väg som gick direkt till de viktiga tjänsterna och han gjorde det av minne till sin fru

via Youtube / Milaap

Advertisement
Youtube / Milaap

Youtube / Milaap

För Dashrath Manjhi tog det 22 år av hans liv att slutföra vägen genom berget, men han klarade det. Gahlaur, byn där Dashrath alltid har bott med sin älskade fru, Falguni, är en avlägsen och mycket attraktiv plats där invånarna tvingades korsa en smal och förrädisk passage, genom ett stort berg, för att tillgodose de enklaste behoven (som till exempel på att ta sig till sjukhuset). Men Dashraths personliga tragedi förändrade livskvaliteten i byn på ett positivt sätt.

En dag bestämde sig Falguni för att gå med lunch till sin man Dashrath som arbetade på fälten; för att nå honom var den gravida kvinnan tvungen att korsa berget. På vägen snubblade hon och blev offer för ett fruktansvärt fall. Dashrath såg inte sin fru anlända med hans lunch och när det kom några bybor och berättade vad som hade hänt, fick han panik.

Advertisement
atlasobscura.com

atlasobscura.com

Dashrath Manjhi bar sin blodiga fru över berget till sjukhuset, men det var försent för kvinnan. Falguni dog på sjukhuset efter att ha fött en flicka. Det var då Dashrath Manjhi, som älskade sin fru mer än allt annat, att odla sin hämnd på berget. Mannen sålde några få ägodelar, inklusive några getter, för att köpa en hammare och en mejsel. Beväpnad med dessa enkla verktyg började Dashrath gräva en väg inåt landet genom berget. Han ville inte låta berget orsaka fler olyckor, han vile inte att någon annan skulle dö som hans fru hade gjort. De andra byborna trodd att han hade blivit galen på grund av förlusten av sin fru och ingen gav honom rätt. Ändå gjorde Dashrath det: på 22 år lyckades han slutföra en väg som förbinder hans by till andra sidan av berget, vilket gav byborna en rörelsefrihet som han och hans fru aldrig hade haft.

Youtube / Milaap

Youtube / Milaap

Tack vare sitt arbete förkortade Dashrath gångvägen från cirka 55km till 15 km! Idag firas han och man kommer ihåg honom som en stor man, som av kärlek till sin kvinna gjorde denna stora gärning. Dashrath avled i augusti 2007, men hans arv bär fortfarande vikt och värde runt om i världen.

Advertisement