En bagare startar en hungerstrejk som protest mot att hans unga lärling från Nya Guinea blir utvisad

av sofia

09 Januari 2021

En bagare startar en hungerstrejk som protest mot att hans unga lärling från Nya Guinea blir utvisad
Advertisement

Som vi alla vet är inte alla födda med turen att ha en familj bakom sig, ett hem och en tryggad framtid. I många delar av världen är det redan en stor grej att födas och att överleva blir nästa utmaning. Laye Fodé Traoréiné kommer från Nya Guinea och anlände olagligt till Frankrike vid 16 års ålder. Eftersom han var minderårig fick han stanna i landet och försöka integrera sig med studier och arbete. När han fyllde 18 spelade det dock ingen roll om den unge mannen har lyckats skaffa jobb och boende, för han är lagligen tvungen att lämna landet. Hans arbetsgivare, en bagare från Besançon, har beslutat att stå upp för honom genom att starta en hungerstrejk.

via Change.org

Twitter

Twitter

Många har skrivit på för Laye Fodé Traoréiné på Change.org som ett sätt att stödja den unge mannen och många andra som precis som han  kommer för att försöka skapa en bättre framtid och övertyga de behöriga myndigheterna om att låta honom stanna i Frankrike, hans nya hem. Laye kommer från Nya Guinea, från en desperat familj och en mycket svår ekonomisk situation, så pass mycket att han var tvungen att resa genom Libyen och Italien innan han slutligen kom till Frankrike. När han kom till Nimes, på ett tåg som togs av en slump, var han bara 16 år gammal. Laye arbetade omedelbart hårt för att integrera sig i samhället. Han lärde sig franska, tog examen och arbetar idag som lärlingsbakare i Besançon. Hans 18-årsdag markerar dock en oundviklig och orättvis, bestämmelse, nämligen att nu när han är myndig tvingas återvända till sitt hemland. Hans arbetsgivare, Stéphane Ravacley, ägare av bageriet "La Huche à Pain", tog personligen på sig ansvaret för att försöka hjälpa sin bästa lärling.

Advertisement
Change.org

Change.org

Stéphane Ravacley hungerstrejkar och vill försvara sin anställd till varje pris: "Vi öppnar dörrarna för ett barn och säger till det 'oroa dig inte, vi tar hand om dig, du riskerar ingenting'. Vi ger honom pengar, vi är värd för honom och sedan 2 år senare säger vi 'den vackra drömmen du levt i finns inte längre, du måste åka hem nu!" kommenterade bagaren ilsket.

Laye går upp klockan 3 för att gå till jobbet hos Stéphane, där han har blivit en perfekt lärling, med en viljestyrka som saknas hos många av dagens ungdomar som studerar och arbetar. Stéphane, som en bra chef, ser den unga manens egenskaper: "Han är verkligen en god människa och talar bättre franska än jag. Han har lärt sig mycket på väldigt kort tid. Han arbetar hårt."

Youtube / France 3 Bourgogne-Franche-Comté

Youtube / France 3 Bourgogne-Franche-Comté

Prefekturen anser att de civila statusdokument som Laye har lämnat in inte är korrekta. Den unge mannens advokat, Me Amandine Dravigny, säger att de dokument som skickats av de guineanska myndigheterna inte kan klassificeras som falska. För närvarande har en administrativ sammanfattning begärts men hittills vägrats.

Vi kan bara önska den här unga mannen lycka till och hoppas att hans situation kommer att lösas så snart som möjligt.

Advertisement