8 psykologiska "knep" för att bemöta en manipulativ människa - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
8 psykologiska "knep" för att bemöta…
12 gamla barndomsbilder som återskapades flera år senare in i minsta detalj En familj räddar en val som fastnat i ett nät och valen

8 psykologiska "knep" för att bemöta en manipulativ människa

Av sofia
13.671
Advertisement

Vet du vad det innebär att bli psykiskt manipulerad? Detta inträffar när en person utnyttjar en annan för sin egen vinning. En manipulativ människa skapar medvetet en obalans av makt med sin motpart och utnyttjar sitt "offer" för att uppnå det den vill. Det finns emellertid knep för att kunna möta en person som vi fruktar har manipulerat oss sedan länge och nedan finner du en lista på vilka de är.

image: Pexels

Kommunikationsexperten Preston Ni listar 8 sätt för att hantera en manipulativ person och på så sätt undvika att bli manipulerad.

  • Ställ pressande frågor: När du får en orimlig uppmaning eller begäran från en sådan människa, kan det ibland vara smart att rikta uppmärksamheten mot personen som försöker manipulera dig genom att ställa frågor för att se om hon eller han har tillräckligt med självmedvetenhet för att erkänna att hens agerande är till din nackdel.
  • Låt dessa manipulativa handlingar få konsekvenser: När en manipulativ person insisterar på att kränka dina gränser och inte accepterar "nej" som svar bör dessa handlingar få konsekvenser. Om den är väl utformad, kommer konsekvensen göra att den manipulativa individen tvingas respektera dig istället för att kränka dig.
  • Acceptera inte att bli mobbad: Det viktigaste att tänka på när det gäller mobbare och manipulativa personer är att de riktar sig till dem som de uppfattar som svagare, så så länge du förblir passiv och inte agerar blir du lätt en måltavla för dem. Men många mobbare är fega innerst inne, så när du börjar konfrontera dem aktivt och djärvt sänker de ofta garden. Detta gäller både i skolan och på kontoret såväl som i hemmet.
  • Lär dig att säga "nej" med bestämdhet: Att kunna säga "nej" diplomatiskt men bestämt innebär att utöva konsten av kommunikation. Effektivt artikulerat, kan ett nej göra att du kan behålla din position och upprätthålla en relation och ett liv som baseras på mer hälsosamma och lyckliga val.
image: Pexels
  • Du har grundläggande rättigheter som måste respekteras: Det viktigaste att veta när man har med en psykologiskt manipulerande person att göra är att känna till dina rättigheter och inse när de blir kränkta. Så länge du inte skadar andra har du rätt att försvara dig själv och försvara dina rättigheter, men å andra sidan, om du skadar andra, kan du förlora dessa rättigheter.
  • Försök att hålla avstånd från den manipulativa personen: Ett sätt att avslöja en manipuliv människa är att se om en person agerar med olika beteenden framför olika människor och i olika situationer. När du upptäcker denna typ av beteende hos en person regelbundet bör du hålla dig på ett sunt avstånd och undvika att interagera med personen om det inte är absolut nödvändigt. Som nämnts ovan är orsakerna till kronisk psykologisk manipulation komplexa och djupa.
  • Sluta ha skuldkänslor hela tiden: Eftersom den manipulativa personens plan är att söka efter och utnyttja dina svagheter är det förståeligt att du känner dig otillräcklig eller till och med klandrar dig själv för att du inte tillfredsställer hen. I dessa situationer är det viktigt att komma ihåg att du inte är problemet, du är helt enkelt manipulerad till att inte känna dig tillfreds med dig själv, så du är mer benägen att överlämna din makt och rättigheter till hen.
  • Utnyttja tiden till din fördel: Förutom orimliga förfrågningar förväntar sig den manipulativa individen ofta ett svar från dig omedelbart för att maximera pressen och kontrollen över dig i den situationen. I dessa ögonblick, istället för att omedelbart svara  bör du överväga möjligheten att utnyttja tiden till din fördel och ta lite distans. Du kan ta kontroll över situationen genom att helt enkelt säga "Jag ska fundera på det".

Dessa åtta tips är inte lätta att tillämpa, men vi är säkra på att de kan vara användbara och värdefulla när du står inför en person som du är rädd har manipulerat dig under en längre tid.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack