Träpåträdare - ett verktyg från förr som användes av våran mormor och farmor för att lära sig att sy - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Träpåträdare - ett verktyg från…
Hon kan inte använda sina händer och ben men denna kvinna assisterar trots detta sin 105-åriga mamma varje dag Han skämtar med sin svärmor och säger att hon är överviktig och hon svarar genom att slå honom i huvudet med en stekpanna vilket gör att han hamnar på sjukhus

Träpåträdare - ett verktyg från förr som användes av våran mormor och farmor för att lära sig att sy

Av sofia
1.697
Advertisement

Snabb och progressiv teknikutveckling inom alla områden i livet gör vår vardag "enklare" och snabbare. Från mobiltelefoner till datorer och från nya kommunikationsformer till de senaste hypergalaktiska modellerna av hushållsapparater. Å ena sidan kommer den nya tekniken säkert att göra livet enklare, men å andra sidan raderar den även våra gamla traditioner, mormorsknepen, allt det där som i det förflutna kunde utföras i praktiken utan någon hjälp av ny teknik.

Det är ingen slump att särskilt de senaste generationerna av ungdomar inte ens vet hur de ska genomföra mer komplexa hushållsarbeten, eller inte har någon aning om hur vardagen var tidigare och vilka verktyg som användes. Många av dagens unga människor känner säkert inte till den så kallade "träpåträdaren". Dessa verktyg som numer inte används, som hade formen av ett skinande mynt eller en brosch och användes för att föra tråden genom synålen.

De användes flitigt av kvinnor förr i tiden som ville lära sig att arbeta med nål och tråd, dessa föremål som vi idag skulle kalla "vintage" fanns i många hushåll.

Med tiden har träpåträdaren tagit an många olika former och förr i tiden sålde många företag dessa extraordinära föremål med en form som efterliknar ett mynt eller en brosch i det oundvikliga sykitet för mammor, eller varför inte, mor- och farmödrar tillsammans med en nål, ett måttband, sax, knappnålar och nålkudde!

Advertisement

Föremål från ett förflutet som knappast kommer att komma tillbaka, i en modern verklighet där konsten att sy hemma blir allt svårare att överföra från mormor till mor och från mor till dotter. Träpåträdaren är verkligen ett verktyg som inte längre används, undanstoppad i någon dammig burk hemma hos mormor, men som trots att den kan verka banal bär på en skatt av minnen och visdom från forna traditioner som alltid är trevligt att tänka tillbaka på då och då.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack