Hur man sår ett äppelträd från ett frö, steg-för-steg guide - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Hur man sår ett äppelträd från ett…
En tårta utan smör som lagas i stekpanna, en mjuk och luftig efterrätt för de som inte vill sätta på ugnen En hemlös man har inte råd att behålla sin hund och söker nu efter en ny familj till den

Hur man sår ett äppelträd från ett frö, steg-för-steg guide

Av sofia
402
Advertisement

Att odla ett fruktträd från frön är inte enkelt, men med viss skicklighet och mycket tålamod kan vi förverkliga vår dröm om att se födseln och odla en planta med våra egna händer. Det är verkligen mycket fascinerande att se hela tillväxtprocessen och förstå på djupet hur ett "enkelt" frö kan förvandlas till en så robust växt med så utsökta frukter. Om du gillar äpplen, låt oss börja med att välja den sort som du gillar mest och spara fröna nästa gång du ätit det.

När du har samlat fröna är det bara att börja så. För att påskynda processen och få en mer effektiv groddning rekommenderar vi att du använder "hushållspappersmetoden". Om du undrar vad det är, är det väldigt enkelt: ta en plastlåda (en sådan som de lägger ost i till exempel i mataffären eller ännu bättre de som används för hämtmat) och täck botten med lite hushållspapper, utan att använda en sort som är alltför resistent (annars riskerar de små rötterna att fastna och framför allt inte färgat hushållspapper. Lägg ut dina frön på hushållspappret, var försiktig så att du inte lägger dem för tätt, annars kommer rötterna att tendera att trassla samman. Spraya med vatten och stäng locket. Om du till exempel odlar chilifrukt, bör du sätta lådan med frön nära en värmekälla (kanske ett element), men om det är äppelfrön, bör du sätta dem i kylen. På detta sätt kommer du att simulera vintern.

Det krävs cirka en månad för att det ska grodda

När dina frön har groddat måste du plantera dem i krukor på cirka 10 centimeters djup. Du kan lägga till en liten mängd gödsel för att påskynda tillväxten, men annars måste du låta naturen ha sin gång. När ditt äppelträd har vuxit och nått en höjd mellan 30 och 60 cm, kan du plantera det i marken. Området bör vara soligt och marken rik och väl dränernade. Kom ihåg att äppelträdet är en väldigt stor växt som kan nå 6-9 meters höjd, så se till att det har tillräckligt med utrymme för att det ska kunna utöka sina rötter.

Advertisement

Innan frukt börjar växa på äppelträdet måste det växa ganska mycket, dessutom, om du planterat det från fröet, måste du sedan ympa och vänta minst 2-3 år på de första frukterna.

image: Pixabay

Kort sagt, om du är villig att vänta några år kan du njuta av det här vackra experimentet, annars bör du köpa en redan ympad plant.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack