x
Varför blir just du myggbiten mer än…
När genetiken spelar oss ett spratt - i denna indonesiska stam har nästan alla underbart vackra blåa ögon Han hittar 500$ i bakomaten och lämnar tillbaka dem - det var en 92-årig kvinnas besparingar för att kunna betala hyran

Varför blir just du myggbiten mer än andra när sommaren kommer?

05 Augusti 2021 • Av sofia
1.492
Advertisement

Varje år när sommarens hetaste säsong kommer, attackeras vår kropp bokstavligen av myggor som verkar ha en förkärlek får vår hud. Ändå, om man fårt tro vissa människor, finns det individer som helt verkar slippa undan de irriterande betten av denna insekt som vi alla har lärt oss att hata lite men som istället är avgörande för ekosystemets balans. Den grundläggande frågan är: varför blir en del människor bitna av mygg mer än andra?


I verkligheten finns det ett vetenskapligt svar på den frågan och det är många faktorer som spelar in. Om många myggor bestämmer sig för att "välja" en människa istället för en annan att äta på, handlar det inte om subjektiv preferens utan det verkar som att vår hud spelar en avgörande roll. Jo, för att myggan, denna insekt som är så viktig och samtidigt så irriterande på sommaren, lockas särskilt av mängden koldioxid som vår kropp ger ifrån sig.

Till exempel vet vi att lukten av CO2 förstärks av vår hud beroende på om den producerar mer eller mindre mjölksyra. Vid större produktion "attackerar" myggorna den individ som verkar vara så aptitlig för dem. Detta är till exempel fallet med överviktiga människor eller gravida kvinnor.

Det är inte bara en fråga om koldioxid. Allt vi äter, dricker eller rör vid utan att ens märka det påverkar hudens bakterieflora. Hudens mikrobiota och dess sammansättning (som kan bildas av en otalig mängd bakterier och icke-patogena ämnen) kan locka till sig myggor. Dessutom gör mycket fysisk aktivitet att kroppen producerar mjölksyra, en riktig drog för dessa mycket hatade insekter. Det verkar också som att stor alkoholkonsumtion kan få dessa små djur att glatt vilja sätta sig på vår hud och bita oss så mycket de vill.

Men trots allt är det enda vapnet vi har för att skydda oss mot deras attacker, som varje år kommer tillsammans med sommaren, att ladda upp med avvisande medel och myggspray för huden. Kommer det att räcka?

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack