Är du invaderad av myggor? Odla då de här växterna i din trädgård och få oväntade resultat

av sofia

20 Juli 2019

Är du invaderad av myggor? Odla då de här växterna i din trädgård och få oväntade resultat
Advertisement

Alla har vi upplevt det. En varm sommarnatt, så mycket trötthet, sömnen kommer och plötsligt ett irriterande surr som aldrig verkar ta slut och håller oss vakna. Den irritation som en mygga kan skapa är verkligen otrolig, så stark att de som har dem hemma praktiskt taget blir slutkörda.

Situationer som denna kanske inte verkar vara så allvarliga, men de är i verkligheten väldigt störande. Självklart, finns det många medel för att hålla myggorna borta, för att undvika att bli stucken och njuta av lugnet både i och utanför hemmet, men de är inte alltid så effektiva. Från klassiska oljebrännare till sprayer, krämer eller myggnät som ibland fungerar, men många gånger inte. I det senare fallet kan naturen själv hjälpa oss. Låt oss kika på hur.

via Researchgate

Advertisement
Pexels

Pexels

Om du verkligen inte kan bli av med de irriterande surrande insekterna och deras kliande bett, finns det otroligt nog en annan insekt som kan hjälpa dig, nämligen sländan!

Alla kanske inte tror på det, men enligt studierna kan dessa stora flygande insekter jaga och äta hundratals myggor om dagen, liksom hästflugor, termiter, flugor och knott. Verkliga rovdjur som för människor kan omvandlas till oersättliga allierade.

Sländor kan faktiskt konsumera upp till 15% av sin kroppsvikt i insekter och utför en väsentlig funktion för att upprätthålla balansen. Men hur lockar vi dem till de platser där det är mest lämpligt för oss att de äter upp myggorna? Enkelt, med rätt växter och rätt miljö. Låt oss ta reda på vilka de är.

Advertisement

1. Näckros

1. Näckros

Pixnio

Näckrosor betraktas av många som den vackraste vattenlevande växten med sina enastående blad och symmetriska och spetsiga kronblad. För att locka dit sländor kan de placeras i ett kärl som sänks ned i vatten och lämnar en liten del över ytan. Runt om i trädgården eller nära andra fuktiga ställen kommer näckrosorna att vara perfekta för dessa myggätande insekter och dessutom vackra att se på!

2. Stor andmat

2. Stor andmat

Joshua Mayer/Flickr

Denna växt är nära besläktad med alfalfa. I det här fallet är blommorna dock vita och rosa och lockar till sig insekter av alla slag, inklusive våra älskade sländor. Liksom näckrosen trivs den i våtmarker och föredrar full sol.

3. Pickerel weed

3. Pickerel weed

Schmiebel/Wikimedia

Det är en växt med mycket eleganta blommor och riktigt suggestiva färger. Det tenderar att blomma från botten till toppen, växa på rad och blir upp till en meter hög. När det gäller dessa blommor kan krukorna placeras direkt i vattnet för att bli ett utmärkt "bete" för insekter och sländor!

Advertisement