Kratta inte bort höstlöven från din trädgård, de hjälper miljön och minskar luftföroreningarna

sofia

31 Oktober 2021

Kratta inte bort höstlöven från din trädgård, de hjälper miljön och minskar luftföroreningarna
Advertisement

När hösten kommer är gatorna i våra städer bokstavligen fyllda av flerfärgade löv som sakta faller från träden som långsamt klär av sig för att förbereda sig inför vintern. Dessa löv, som vanligtvis varierar i färg från gult till brunt, till grönt och rött, invaderar mycket ofta även våra trädgårdar och uppfarter och hindrar passagen både för bilar och för fotgängare. Det som faller sig naturligt är att kratta upp dem och slänga dem i soptunnan, men är vi säkra på att det verkligen är rätt sak att göra?

via WUSA 9

Advertisement

Pxhere

Enligt en rapport publicerad av National Wildlife Federation är det att låta torra löv falla från träd och "invadera" din trädgård eller uppfart något som hjälper ekosystemet att blomstra, särskilt när det gäller det ovärderliga arbete som vissa djur utför med hjälp av dem. Tänk att djur som paddor, sköldpaddor och andra djur livnär sig på fallna löv, medan vissa fåglar använder dem för att bygga sina bon och till exempel larver utnyttjar "skalet" av torra löv under vintersäsongen för att förvandlas till vackra fjärilar eller nattfjärilar på våren.

Dessutom, enligt siffrorna från National Wildlife Federation, kan det av en mycket enkel anledning att lämna fallna löv från träden på marken istället för att kasta dem i papperskorgen till och med bidra till att minska utsläppen av växthusgaser i miljön. När vi slänger de torra löven slängs cirka 33 miljoner ton av dem på soptippen varje höst och när de begravs på detta sätt utan någon möjlighet för syret att brytas ned på ett naturligt sätt, omvandlas löven delvis till metangas som sedan långsamt sprids ut i luften...

Pixnio

Kort sagt, det verkar som att skälen till att lämna din trädgård eller din uppfart full av höstlöv med alla deras vackra färger verkligen är många. Det kan göra under för vårt ekosystem och vår miljö och många små djur kommer under hösten att tacka dig, luften vi andas kommer att vara dig evigt tacksam, samtidigt som vi undviker att kratta bort dem hela tiden låter vi dessa färgglada löv bli ett naturligt gödningsmedel för vår trädgård i väntan på den långa vintern och vårens uppvaknande.

Hur brukar du göra på hösten? Kastar du de torra löven som faller från träden i komposten eller undviker du att kratta bort dem och njuter av deras extraordinära färger?

Advertisement