Vill du att dina krukväxter ska må bra och växa? Prova att använda denna magiska ingrediens

av sofia

27 September 2023

Vill du att dina krukväxter ska må bra och växa? Prova att använda denna magiska ingrediens
Advertisement

Den som har en trädgård eller terrass full av krukor har bara en stor önskan: att se sina växter växa och trivas. Som med alla levande varelser behöver även blommor och växter rätt uppmärksamhet och omsorg. Det är viktigt att ta bort de vissna löven, röra om i jorden då och då för att återuppliva den, placera växterna på rätt plats så att de inte påverkas negativt av väder och vind och sedan måste de gödslas. Det finns de som använder konstgödsel och de som istället föredrar mer naturliga metoder.

Det finns en ingrediens är mycket användbar när det gäller att få våra växter att må bra, låt oss tillsammans ta reda på vad det är.

via TheFoodForest

Advertisement

Varför fungerar detta så bra som gödningsmedel för våra plantor?

Varför fungerar detta så bra som gödningsmedel för våra plantor?

Rawpixel

Många av oss har förmodligen hört att aska är ett utmärkt gödningsmedel för växter och detta stämmer väldigt väl. När trä brinner förvandlas det och blir till pulver. Det förvandlas då till ett effektivt och ekonomiskt gödningsmedel. Men varför är aska så bra för växterna?

Kanske är inte alla är medvetna om detta, men aska, även om man skulle kunna tro att det bara är en restprodukt att göra sig av med är den väldigt användbar och kan återvinnas i trädgården. Det som gör den lämplig för att odla växter är innehållet av grundläggande mineraler i den. Faktum är att i aska hittar vi kalcium, kalium och fosfor, som alla är viktiga element för frodig tillväxt.

Hur förvandlar man aska till gödningsmedel?

Advertisement

Hur man skapar ett hemmagjort gödningsmedel...

Hur man skapar ett hemmagjort gödningsmedel...

Wallpaperflare

Att använda aska som gödningsmedel är mycket enkelt och den kan användas ensam, det viktiga är att den är kall, annars riskerar du att bränna rötterna på dina plantor. En annan sak som är viktig är att se till att askan inte härrör från förbränning av giftiga material, utan enbart naturliga sådana. Detta kommer inte bara att hjälpa våra växter att växa mer, men det är även för att undvika att dessa ämnen sedan ska skada oss ifall vi använder askan på matgrödor.

Att använda aska som gödningsmedel är enkelt men man måste komma ihåg att ha handskar på sig när man gödslar och det är smartare att göra det när det inte blåser. Annars, för att förhindra att askan sprids överallt, även på bladen, går det att blanda den med en liten mängd vatten för att kunna hälla den på plantorna.

Använd inte för mycket...

Det är viktigt, trots askans effektivitet, att vara noga med att inte överdriva, eftersom koncentrationen av kalcium som finns i den kan orsaka skada på växternas rötter om man använder för mycket. Därför rekommenderar expertera att först försöka förstå vilken typ av jord du har och hur ofta det är lämpligt att göra det. Hur som helst är aska även ett bra naturligt gödningsämne och kommer att främja en frodigare naturlig tillväxt. Du kommer garanterat att märka skillnad på dina växter.

Kände du redan till denna intressanta funktion hos aska? Brukar du använda den?

Advertisement