7 växter som får bort myggen: i kruka eller i rabatten håller de insekterna på avstånd i sommarkvällen

av Sara Lindblad

11 Juni 2020

7 växter som får bort myggen: i kruka eller i rabatten håller de insekterna på avstånd i sommarkvällen
Advertisement

När sommaren kommit är det alltid härligt att tillbringa långa kvällar utomhus, hemma i trädgården eller på terrassen kanske? men tyvärr måste man alltid räkna med svärmar av  irriterande mygg. Man kan absolut använda myggspray direkt på huden eller tända rökelse med citronella på strategiska punkter i trädgården, men för att skydda sig ännu mer och hålla myggen borta rekommenderar vi att komma ihåg en del växters effekt på otrevliga besökare. Citronellagräs, petunior e lavandel är bara några av de växter man kan ha i trädgården och/eller på terrassen som ett naturligt myggmedel!

Advertisement

1. Citronellagräs

1. Citronellagräs

Wikimedia

Citronellagräs är en av de mest använda växterna mot mygg. Den eteriska oljan citronella utvinns ur dess blad, och är vanligt förekommande i olika naturliga myggmedel. Man kan ha den i kruka eller direkt i jorden men se till att placera den på strategiska platser i trädgården eller på terrassen. Dess karaktäristiska doft, likt citron, håller borta objudna gäster under långa sommarkvällar!

Advertisement

2. Petunior

2. Petunior

Wikimedia

Petunior är inte bara jättevackra utan också 100% ”naturens insektsmedel”. Deras karaktäristiska och starka doft lyckas hålla borta inte bara mygg utan även bladlöss, skalbaggar och andra insekter som skadar växterna i trädgårdslandet (ifall man har ett sånt i närheten). De är lätta att odla och kan växa både i kruka och direkt i marken. Förutom att vara ett naturligt insektsskydd är de också jättevackra: folk imponeras alltid av en trädgård med färggranna petunior!

3. Lavendel

3. Lavendel

Wikipedia

Även lavendelns typiska doft känner alla igen...så även myggen vilka inte direkt älskar den! Det är en växt som gillar torrt och varmt klimat - alltså perfekt till sommaren. Med sin karaktäristiska lila färg kommer även lavendeln att smycka trädgården eller terrassen, förutom att jaga bort myggen. Lavandeln kan dessutom torkas och förvaras i skåp och lådor för att ge naturlig doft åt underkläderna.

4. Indiankrasse

4. Indiankrasse

Pixabay

Indiankrassen är ett annat ”naturligt insektsmedel” som håller mygg, bladlöss, mjöllöss, bärfisar, skalbaggar och andra skadeinsekter borta från trädgården. Indiankrassen producerar ett kemiskt ämne som håller insekterna borta och skyddar på så sätt även växterna runtomkring. Plantera indiankrassen tidigt på våren i full sol och se till att vattna den regelbundet.

5. Rosmarin

5. Rosmarin

Wallpaper flare

För den som inte visste det, så är inte rosmarin bara en trevlig aromatisk växt att använda i köket för att smaksätta en mängd olika rätter, utan också ett naturlig insektsmedel. Både i kruka eller i jorden behåller den sin typiska doft. Om man planerat middag på terrassen så kan man ställa en kruka rosmarin mitt på bordet: det är både snyggt och bra mot myggen!

Advertisement

6. Basilika

6. Basilika

Pixnio

Mot mygg och flugor hjälper även basilikan, medelhavets viktigaste aromatiska växt! Den är inte bara god att äta utan doften håller dessutom de mest envisa insekterna borta.

7. Mynta

7. Mynta

Wikimedia

Myntan är en liten aromatisk växt som används flitigt i köket och i drinkar...visste ni att den också fungerar mot mygg? Även i detta fall är det doften som håller mygg och flugor borta, men man måste plocka bladen ganska ofta för att växten ska hålla sig länge.

Advertisement