5 gyllene regler för att alltid ha färsk basilika i hemmet, en smakrik kryddväxt som passar i många recept

av sofia

18 Maj 2020

5 gyllene regler för att alltid ha färsk basilika i hemmet, en smakrik kryddväxt som passar i många recept
Advertisement

Basilika är en klassiker inom medelhavsmat och är en aromatisk växt som uppskattas över hela världen för sin fräscha och behagliga smak. Den karaktäristiska aromen passar perfekt tillsammans med ingredienser som tomat och mozzarella och ger en fräsh touch till varje maträtt. Med tanke på dess omfattande användning i köket, är det en av de mest uppskattade och använda aromatiska växterna i modern tid - en god anledning till att alltid ha en planta med färsk basilika i hemmet! Det är dock inte alltid lätt att hålla basilikaplantan färsk och du har säkert råkat ut för att ha köpt en planta som sedan har vissnat efter bara några dagar. Allt som krävs är lite vård och några enkla tips!

Advertisement
Pikrepo

Pikrepo

Hur man vattnar den: det finns de som dränker den med vatten varje dag och de som väntar på att jorden torkar ut helt innan de ger den lite vatten. Naturligtvis är det bästa ett mellanting och att alltid hålla plantans jord fuktig men att undvika att den står i vatten. Dessutom är det bra att vattna jorden direkt och inte blöta bladen, på så sätt undviker du eventuell spridning av skadliga svampar på din växt.

Rätt placering: eftersom det är en medelhavsväxt behöver den mycket ljus. Placera den i den ljusaste punkten i ditt hem, om du vill ha den inomhus. Att sätta ut den i trädgården eller på terrassen under sommarmånaderna är dock det bästa valet, eftersom den får frisk luft, solljus och förmodligen har mer utrymme att växa.

Advertisement
Wikimedia

Wikimedia

Så planterar du den: om du har köpt flera plantor är det bra att dela upp dem och ge var och en det utrymme de behöver. Sätt en planta per kruka med tanke på att de kommer att behöva gott om jord och utrymme för att utvecklas. Jorden som ska användas måste vara rik på näringsämnen.

Näring: förse din planta med flytande näring en eller två gånger i månaden, om du ställer ut den utomhus räcker det med en gång var sjätte vecka.

Skörda: när du plockar basilikabladen, försök att inte ta dem från flera olika grenar, det är bättre att knipsa av en hel stjälk! Detta kommer att göra basilikaplantan starkare och göra att den växer på ett jämnare sätt. Denna metod gör dessutom att du kan ha kontroll över växtens blomning. När den blommar, förlorar bladen faktiskt den karakteristiska smaken och den typiska doften av basilika. 

 

Pixfuel

Pixfuel

Lycka till med odlingen av din basilika!

Advertisement