7 saker som vi har tagit för givet och som vi nu saknar väldigt mycket

av sofia

19 April 2020

7 saker som vi har tagit för givet och som vi nu saknar väldigt mycket
Advertisement

När vi berövas saker som vi tidigare tyckte var självklara inser vi, när det redan är för sent, att vi kommer att sakna dem hemskt mycket. Låt oss alla fundera ett ögonblick över vad denna period av självisolering och social distansering kan lära oss. Många av oss är tillfälligt instängda innanför hemmest fyra väggar och det vi saknar allra mest är de små sakerna, de som kunde verka vara banala vanor.

via Psychology Today

Advertisement
Wikimedia

Wikimedia

Vi är nästan helt säkra på att du i framtiden kommer att se på dessa 7 till synes banala vanor eller handlingar med nya ögon:

  • En tråkig kväll hemma: Har du någonsin haft en sån där kväll när du bara inte är nöjd med någonting och känner att du har urtråkigt? Ingen av filmerna i dina dussintals streamingtjänster lockar dig. Ingen av de tusen böckerna på din Kindle skriker: "Läs mig!" Hela huset har städats, barnen ligger i sängen och det finns absolut ingenting att göra. Vi har alla haft sådana kvällar och det är ett privilegium att ha dem, för det betyder att du har förtjänat lite avkoppling efter att ha arbetat hårt. Ta dem inte för givet.
  • Tid tillbringad med vår familj: naturligtvis är middagar, luncher och semestrar med din familj ibland tråkigt. Inte alla våra släktingar är trevliga mot oss, men kanske bör vi ställa en grundläggande fråga till oss själva: är det kanske deras sätt att älska oss? När vi inte längre träffar våra morföräldrar, våra farbröder eller kusiner på länge, förstår vi att de tråkiga middagarna inte var så hemska trots allt...
  • Att ha vatten, bröd och mjölk hemma: Låt oss inte ta lätt på detta, att ha tillräckligt med bröd, mjölk och vatten för oss själva och vår familj är ett till synes banalt privilegium, men det är egentligen inte så. Många familjer i karantän har även ekonomiska svårigheter, för att inte nämna de som inte har ett permanent hem och inte kan äta eller dricka alla dagar. Låt oss aldrig ta den mat vi har i hemmet för givet.
  • Att kunna välja vad man ska äta eller inte: Om vi förutom viktiga livsmedel också har förmånen att kunna välja vad vi ska äta eller inte, att kunna storhandla, låt oss inte underskatta detta eftersom det innebär att vi har råd ekonomiskt och detta är ett privilegium nuförtiden.

Advertisement
Pexels

Pexels

  • Ett samtal med våra föräldrar: Vi bor inte alla hemma med våra föräldrar, så i perioder med självisolering som denna saknar vi även en enkel konversation med vår pappa eller mamma, deras råd, höra deras röst, se varandra i ögonen, ge varandra en kram eller helt enkelt hålla varandra i handen.
  • Våra barns röster och skrik: Hemma måste vi just nu vara lite mer nära våra yngsta barn, ett arbete som är tufft, men om det finns något som vi aldrig kan ta för givet är det att höra rösterna, och varför inte, även våra barns skrik runtom i hela huset. Ibland kan det vara irriterande, men det är tack vare dem som vi känner oss mindre ensamma, vilket är användbart både för dem och för oss.
  • Förmågan att kliva upp på morgonen och leva: Det är inte så självklart. I mörka tider som dessa är depression och en brist på lust att göra saker med entusiasm precis runt hörnet. Att uppskatta den vilja som var och en av oss har för att kliva upp på morgonen, att hälsa solen och möta dagen med mod och värdighet, är ingen liten prestation.
Vad saknar du mest under dessa dagar med social distansering?
 
Advertisement