En tonåring dör efter det att hennes mobiltelefon exploderade på kudden medan hon lyssnade på musik

sofia

24 Oktober 2019

En tonåring dör efter det att hennes mobiltelefon exploderade på kudden medan hon lyssnade på musik
Advertisement

Nyheter om mobiltelefoner som fattar eld eller exploderar är tyvärr inte sällsynta och de senaste åren har de blivit allt vanligare. Även om en sådan händelse är ganska sällsynt och det finns flera faktorer som bidrar till att det sker, är det fortfarande så att moderna elektroniska apparater faktiskt kan explodera.

Ett bevis på detta är fallet med den 14-åriga Alua Asetkyzy Abzalbek, en tonåring från Kazakstan som förlorade livet på ett sätt som är lika dramatiskt som det är oroande, särskilt om man tänker på att liknande situationer skulle kunna drabba många av oss. Låt oss se vad som hände.

via Daily Mail

Advertisement

Facebook

Aluas dag hade varit som så många andra och mot dagens slut gick flickan till sängs med avsikt att vila och lyssna på lite musik, direkt från sin smartphone. Telefonen hade dock lågt batteri, så Alua bestämde sig för att ansluta den till laddaren så att den inte skulle ladda ur medan hon lyssnade på sina favoritlåtar.

Den unga kvinnan somnade och telefonen, som hon till en början höll i, gled ner under kudden i hennes säng. Eftersom den laddade, ökade batteriets temperatur tills det exploderade och fattade eld så snabbt att Alua inte ens hann inse vad som hände.
 

Carlos Sancho/Flickr

Kudden och sängen började brinna och på kort tid befann sig flickan fången bland lågorna. När familjen kom in och försökte tämja elden, var den 14-åriga flickans brännskador redan mycket allvarliga. Trots den snabba ingripandet fanns det inget de kunde göra  för flickan och när ambulanspersonalen kom, hade Alua redan dött.

Denna dramatiska episod kan få oss att tänka på faran med många vardagliga handlingar. I synnerhet bör vi med mobiltelefoner som är utrustade med kraftfulla batterier, alltmer avancerade funktioner och därför riskerar överhettning, vara mycket försiktiga. Deras batterier är av litium, en "flytande" metall som i kontakt med syre kan fatta eld.

Advertisement

Mpt-matthew/Wikimedia

Av detta skäl är det viktigt att undvika alla situationer i vilka ett batteri kan överhettas och därför släppa ut det farliga innehållet. Piratladdare, spänningsproblem och temperaturförändringar kan vara avgörande och bidra till att episoder som liknar den som inträffade för flickan i Kazakhstan upprepas.

Att komma ihåg att inte ha vår enhet i fickan eller i solen är lika viktigt som att undvika att den kommer i kontakt med vatten, såvida den inte är vattentät. Även om dagens mobiltelefoner är utformade för att erbjuda maximal säkerhet för användare i många olika situationer, är det aldrig fel att vidta försiktighetsåtgärder som kan undvika farliga situationer.
 

Advertisement