Kylan hade gjort denna katt invalid, nu är den först i världen med att ha bioniska tassar

sofia

24 September 2019

Kylan hade gjort denna katt invalid, nu är den först i världen med att ha bioniska tassar
Advertisement

För de flesta djur, innebär det att bli offer för kylan och att få permanenta skador att bli invalid för livet. För ett djur är det ett riktigt svårt tillstånd att acceptera och i många fall besparar man dem deras lidande genom att ge dem en mindre smärtsam död. Det finns emellertid fall där djuret i fråga har turen att få tillräcklig medicinsk hjälp och därmed kan tillbringa resten av sitt liv i nästan total normalitet. Det här är berättelsen om den lilla katten Ryzhik (ett ryskt ord som betyder "rödaktig"), som blivit lidande på grund av den hårda sibiriska kylan och blivit invalid.

via Mirror.co.uk

Advertisement
Youtube / Rean Share

Youtube / Rean Share

Ryzhik råkade ut för -40 ° i Tomsk, i Sibirien under januari månad. Ensam och utan familj fortsatte katten att vandra genom staden, tills dess att alla fyra tassar helt frusit till is. Lyckligtvis hittade någon med gott hjärta honom och hjälpte honom omedelbart. Tyvärr var Ryzhiks tillstånd redan mycket kritiskt. Hans tassar var i ett avancerat tillstånd av kallbrand, tillräckligt för att tvinga läkaren att amputera dem. Vid denna tidpunkt verkade den lilla kattens framtid inte alls se hoppfull ut.

Youtube / Rean Share

Youtube / Rean Share

Hans räddare ville emellertid inte ge upp och tog katten till ett protesoperationscenter i Novosibirsk, där fyra bioniska ben i titan sakkunnigt monterades på stackars Ryzhiks ben. Att vänja sig vid konstgjorda lemmar är en svår process för ett djur, men Ryzhiks kirurger hade haft med detta i beräkning när de utformade dessa speciallemmar för katten.

Med hjälp av datortomografi och 3D-modellering producerade läkare de mest bekväma lemmarna som någonsin kunde anpassas till en katt.
 

Advertisement
Youtube / Rean Share

Youtube / Rean Share

"Han är säkerligen den första katten i världen som genomgått ett sådant ingrepp" sade Sergey Gorshkov, kirurgen som ansvarade för operationen. Ryzhik är den första katten i världen som går på fyra bioniska lemmar och även om han inte kan röra sig lika lätt som tidigare kan han i alla fall gå igen och det faktum att han inte försöker ta bort sina proteser visar att han är glad över det.

Advertisement