Bältros, en herpessjukdom som aktiveras av stress - här är orsakerna bakom och symptomen vid detta smärtsamma hudutslag - TittaPaVideon.se
x
Bältros, en herpessjukdom som aktiveras…
Gå ut med din partner - ni är ett par, inte bara föräldrar Barn som hjälper till med hushållssysslor skulle kunna bli mer framgångsrika som vuxna enligt denna studie

Bältros, en herpessjukdom som aktiveras av stress - här är orsakerna bakom och symptomen vid detta smärtsamma hudutslag

28 Juli 2019 • Av sofia
13.250
Advertisement

Stress fungerar ofta som en kraftfull aktivator för många patologier. Men kan verkligen allt vara stressrelaterat? Inte allt, säkerligen, men fysiska och psykologiska överansträngningar är en faktor som direkt påverkar immunsystemet, sänker dess försvar och ökar risken för att drabbas av någon sjukdom. Herpes Zoster, ofta kallat bältros, är en smittsam sjukdom som är ganska vanlig och som kan uppstå om man under långa perioder lider av höga nivåer av stress.

Herpes Zoster orsakas av samma virus som vattkoppor, som man vanligtvis drabbas av i tidig ålder. När viruset sedan läkt efter vattkoppor förblir det tyst och inaktivt i åratal i våra kroppar tills det av någon anledning kan återaktiveras i form av Herpes Zoster. Det är en viral infektion som ger mycket smärtsamma och besvärande hudutslag, som kan förekomma på olika delarav kroppen. Medan vattkoppor är en typisk barnsjukdom, drabbar bältros främst vuxna, särskilt äldre. Barn är emellertid inte immuna mot sjukdomen och det är alltid en bra idé att kontrollera deras hud och se om det finns blåsor och rodnad. Vem som helst kan drabbas av detta virus, men människor med ett mycket lågt immunförsvar är definitivt mer utsatta.

Om du känner en brännande känsla på ett hudutslag som just dykt upp på kroppen, tveka inte att kontakta din läkare eller en hudläkare. Det är viktigt att identifiera sjukdomen omedelbart eftersom det tillåter dig att starta behandlingen inom 24-72 timmar efter uppkomsten av de första blåsorna och därmed undvika irriterande komplikationer i de mest akuta faserna av sjukdomen. Det är ännu viktigare att ingripa snabbt om blåsorna uppstår nära ögonen då herpes zoster kan skada näthinnan och leda till blindhet.

I allmänhet kvarstår de små blåsorna på kroppen under en period som sträcker sig från 3 till 5 veckor. Emellertid kan smärta och brännande känsla hålla i sig mycket längre. Glöm inte att detta är ett virus och att Herpes Zoster därför är smittsamt.

De symtom som kännas innan viruset bryter ut är:

  • extrem trötthet
  • ljuskänslighet
  • feber
  • huvudvärk
  • smärta, klåda och stickningar i två eller tre dagar innan utslaget utvecklas
  • vätskefyllda blåsor

Underskatta inte symtomen och denna irriterande sjukdom, eftersom konsekvenserna av en felaktig eller sen diagnos kan vara ganska farliga. Försök att inte stressa för mycket och att sova tillräckligt många timmar per natt. Rökning och alkohol kan förvärra symtomen, så försök att undvika dem. Kontakta alltid din husläkare och i detta specifika fall en bra hudläkare som bara behöver en snabb titt för att kunna se om det är bältros eller inte.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack