8 symptom på vätskebrist som de flesta människor struntar i - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
8 symptom på vätskebrist som de flesta…
En riktig pappa är inte bara en som betalar räkningarna, men en person som sätter sin familj framför allt annat! Var försiktig när du äter räkor då de kan vara farliga för din hälsa

8 symptom på vätskebrist som de flesta människor struntar i

2.752
Advertisement

Som du vet består vår kropp till cirka 60-65% av vatten. När vi är uttorkade betyder det att vi har vätskebrist i kroppen, ett villkor som vi absolut måste avhjälpa om vi inte vill bli lidande av alla de irriterande symptomen som följer. Om vi inte vill riskera att få vätskebrist, som kräver sjukhusvård, måste vi fylla på vätskenivån genom att dricka mycket och äta mycket frukt och grönsaker. Hur märker man då om man har vätskebrist? Här är några ganska vanliga varningssignaler som du kanske inte har tänkt på skulle kunna tyda på att du är uttorkad.

image: Facebook

Vilka är då symtomen på uttorkning? Och vad kan vi göra för att undvika dem? Här är några förslag:

1) Du är alltid hungrig: De flesta tror att det första symptomet på uttorkning är törst, men enligt Mayo Clinic uppstår detta symptom bara när man är extremt uttorkad, alltså i de allvarligaste fallen. Vad du kanske inte har tänkt på är att vätska kommer in i vår kropp även genom vissa livsmedel och det är därför kroppen skickar oss hungersignaler när den är uttorkad. Vi får inte förväxla dessa signaler och tänka att vi behöver extra mat, för på det sättet skulle vi behöva extra vatten att smälta den.

Lösning: Drick alltid 1 eller 2 glas vatten innan du äter något (såvida det inte är vid den tiden då du brukar äta). Efter att ha druckit, vänta 30 minuter innan du äter. Om du fortfarande är hungrig, ta ett nyttigt mellanmål. Om du inte är hungrig längre betyder det att du behövde dricka mer.

2) Du lyckas inte tänka och koncentrera dig som du borde. Din hjärna behöver vatten! Förutom att det hjälper oss att koncentrera oss bättre, behöver hjärnan rätt mängd vatten, annars kan volymen minska med 2%. Därför kan du vara vaken men din hjärna "ansluter inte", orden verkar inte komma ut ur munnen på rätt sätt och tankarna är extremt förvirrade.

Lösning: Istället för att ta en kaffe eftersom du tycker att du är trött, drick lite vatten! Kaffe kan hålla dig vaken en stund, men effekten är begränsad och det är framförallt en vätskedrivande dryck som kan sänka vätskenivån i kroppen: Ju mer koffein du får i dig desto mer kommer din kropp att driva ut vatten.

image: jbsa.mil

3) Längtan efter oväntad mat: "Cravings" av denna typ associeras vanligtvis med gravida kvinnor och det är sällan man tänker på uttorkning. Speciellt om du brukar vilja ha "färsk" mat som frukt, apelsiner, meloner eller druvor, betyder det att din kropp förmodligen behöver lite vatten.

Lösning: Självklart måste du dricka vatten. Glöm de kosttillskott som vissa idrottare dricker efter träning. Drick vatten och ät frukt, som melon och jordgubbar. Cantaloupe och grapefrukt innehåller ca 90% vatten.

4) Du har huvudvärk: Många misstänker inte att huvudvärk kan vara förknippad med uttorkning. Var försiktig, för att även ett alltför stort intag av vatten kan leda till allvarlig huvudvärk! Även om det vanligaste är att man får det på grund av brist på vätska.

Lösning: Så fort du vaknar, drick en halv liter vatten omedelbart. Ät frukost och drick en halv liter när ätit färdigt. På så sätt får du i dig ungefär hälften av det vatten du behöver under dagen redan på morgonen.

5) Du känner dig förstoppad: Många tror att de behöver mer fiber. Detta är delvis sant, men din kropp behöver också vatten för att smälta maten och eliminera överskottet av olika ämnen.

Lösning: Du bör försöka få i dig 18 till 35 gram fiber om dagen och dricka tillräckligt med vatten.

Advertisement
image: pixabay

6) Du har torra läppar: Vid vätskebrist kommer dina läppar säkert att vara torra. Detta borde inte ske med rätt mängd vatten.

Lösning: Läppbalsam är alltid bra, men det är inte lösningen. Lösningen är att öka mängden vatten du intar dagligen.

7) Huvudet snurrar när du ställer dig upp: Det kan verkligen vara ett problem och är ett av de mest undervärderade symptomen av alla. Man tror ofta att man kanske ställt sig upp för fort och därför får plötslig yrsel. Faktum är att vätskebrist i kroppen saktar ner blodflödet. Blod levererar näringsämnen och syre till kroppen. Så om du inte får tillräckligt med syre kan detta bli ett stort problem.

Lösning: Om detta händer dig ständigt betyder det att du är uttorkad varje dag. Drick inte stora mängder vatten på en gång då detta kan vara kontraproduktivt. Drick istället 1 eller 2 glas vatten omedelbart och försök att inte tynga dina njurar för mycket under dagen genom att dricka mycket åt gången (dvs mer än 1 liter i timmen!).

8) Du känner dig alltid trött: Ditt blod cirkulerar inte tillräckligt snabbt och detta kan orsaka blodtrycksfall. Likaså kan att inte dricka tillräckligt med vatten även orsaka motsatt effekt och därför höja blodtrycket.

Lösning: Ta med dig en flaska vatten under dagen och försök att dricka regelbundet för att fylla på vätskenivån.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack