Näringsrika, rika på antioxidanter och mycket mer - 6 fördelar med att äta blåbär, små bär med stora egenskaper

av sofia

05 April 2020

Näringsrika, rika på antioxidanter och mycket mer - 6 fördelar med att äta blåbär, små bär med stora egenskaper
Advertisement

Små men mycket näringsrika, så skulle vi kort kunna sammanfatta blåbär, som trots sina små dimensioner, är som ett elixir för vår hälsa och vårt välbefinnande. Det tillhör skogsbären och är en del av Vaccinium-släktet, växer på buskar och odlas på många platser på vår planet. Söta men samtidigt svagt sura och faller därför många människor i smaken vilket gör dem idealiska för att berika olika typer av bakverk, recept och teer.

Förutom smaken, är det som gör blåbär mycket speciella deras många fördelaktiga egenskaper för hälsan. Om du har svårt att tro att en sådan liten helt naturlig produkt är så hälsosam, vänta med att säga det tills du har läst denna lista med välgörande egenskaper som är vetenskapligt bevisade. Näringsrika, fulla med antioxidanter, bra för blodtrycket och hjärnan. Nedan beskriver vi 6 av fördelarna med att äta blåbär.

via Healthline

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  1.  Få kalorier, men många näringsämnen
C-vitamin, K-vitamin, fibrer och mangan, om du behöver dessa är blåbär en utmärkt källa och du riskerar garanterat inte att få i dig för många kalorier och kolhydrater genom att äta dem.
 
2. Antioxidanter, skyddar mot för tidigt åldrande och kan hjälpa till att bekämpa cancer
 
Blåbär är bland de frukter som är mest rika på antioxidanter. Detta är tack vare innehållet av flavonoider, ämnen som är kända för sina positiva effekter på hälsan. Tack vare dessa kan blåbär bekämpa fria radikaler kopplade till åldrandet av ditt DNA, vilket i sin tur är en riskfaktor för cancer.
 
3. De kan förhindra skador relaterade till "dåligt" kolesterol och sänka blodtrycket
 

De ämnen som finns i blåbär kan motverka LDL-kolesterolet, det vill säga det som tros vara hälsoskadligt, genom att minska dess mängd i blodet, vilket har bevisats av ett flertal olika studier som genomförts inom ämnet. Annan forskning har också visat att regelbundet intag av blåbär hjälper människor med högt blodtryck att hålla det under kontroll.

Advertisement
Pxfuel

Pxfuel

4. De kan hjälpa till att hålla hjärnan aktiv och förbättra minnet


Oxidativ stress, även i hjärnan, är en åldrande faktor som vi förr eller senare tvingas möta. Tack vare de antioxidanter som finns i blåbär kan hjärnan hjälpa till att hålla sig "yngre" och skyddad från nedgång.

5. De kan hjälpa till att motverka diabetes


Tack vare antocyaniner, ämnen som tillhör flavonoidfamiljen, tyder en del forskning på att blåbär kan ha positiva effekter på insulinkänslighet och glukosmetabolism. Detta innebär att tack vare dem är det möjligt att hålla blodsockernivån under kontroll, till fördel för dem som lider av diabetes.

6. De kan hjälpa till att motverka urinvägsinfektion


Blåbär, eller i synnerhet tranbär som tillhör samma släkte, innehåller ämnen som lyckas förhindra att vissa bakterier - såsom Escherichia Coli - tar fäste i urinblåsan.

Pxhere

Pxhere

Det verkar tydligt att blåbär är en välsmakande och värdefull allierad för vår hälsa, vare sig man dricker juicen, kokar te på dem eller intar blåbär på något annat av alla de många andra sätt som de kan konsumeras på.

Som alltid påminner vi dig om att innehållet i den här artikeln är skrivet i informativt syfte och att de råd som finns här inte i något fall kan ersätta en läkares utlåtande. För alla frågor eller problem relaterade till hälsa rekommenderas det alltid att du kontaktar en specialist.

Advertisement