Att kittla barn kan vara skadligt - forskarna förklarar varför

av sofia

25 Juni 2019

Att kittla barn kan vara skadligt - forskarna förklarar varför
Advertisement

Alla, har som barn, blivit utsatta för det eller gjort det på andra som ett skämt. Vi pratar om att kittlas, något som orsakar ofrivilliga och plötsliga reaktioner, skratt men också irritation, mot ens vilja. Att vara kittlig är en helt normal fysiologisk, sensorisk och taktil reaktion hos människor. Hur många gånger har vi gjort det för att retas, eller helt enkelt för att få vänner eller familj att skratta "på kommando" med händerna på rätt ställe? Det har förmodligen hänt oss alla, men var försiktig, då att bli kittlad inte alltid är synonymt med att ha roligt. Låt oss se varför vetenskapen varnar för de möjliga riskerna som härrör från denna praxis

via University of California

Advertisement
Flickr

Flickr

En studie genomförd av University of California fokuserade särskilt på förhållandet mellan att bli kittlad och skratt, liksom på effekterna av att kittla barn. Gosiga, roliga och sorglösa ögonblick innebär ofta att föräldrar och släktingar busar lite med barnen och försöker att få dem att skratta med lite kittlande. Problemet är emellertid att forskare har verifierat att kittlande inte ger verklig lycka, men bara en "illusion" av den.

När ett barn blir kittlat, förlorar det kontrollen och kämpar bokstavligen för att återfå den. Detta obehag kan skapa en jobbig psykologisk situation som kan leda till både sorg och ilska.

Advertisement
David Shankbone/Wikimedia

David Shankbone/Wikimedia

Andra undersökningar har även fokuserat på sårbarheten hos dem som är kittlig. Att kittla innebär att den som utför det vet att den andra i det ögonblicket har mindre kontroll över sina känslor och reaktioner, och kan därför enligt forskare använda detta som en form av dominans.

Skratt och okontrollerbara rörelser är inte de enda reaktioner som kittlande kan orsaka. I de mest extrema fallen kan det även leda till att man förlorar medvetandet, blir illamående och får andnöd, den senare på grund av svårigheten att andas.

pxhere.com

pxhere.com

Förutom ett tillstånd av mental frustration kan därför att bli kittlad orsaka andra problem av fysisk natur. Vetenskaplig forskning inom ämnet och vad vi säger bör naturligtvis inte betraktas som något absolut förbud eller en kampanj mot att kittla folk.

Problem kan enkelt uppstå när det hela går till överdrift, eftersom det är roligt till en viss punkt. Om det bli långvarigt eller används som standard för att leka med barnen riskerar det att skapa emotionellt utmanande situationer, obehag och i värsta fall fysiska svårigheter. Det finns många sätt att leka på utan att kittlas!

Källa:

Advertisement