14 tips för att ha en rik och vårdad trädgård utan att behöva spendera en förmögenhet

av sofia

15 April 2019

14 tips för att ha en rik och vårdad trädgård utan att behöva spendera en förmögenhet
Advertisement

Vi har alltid hävdat och även gett vetenskapliga bevis för att trädgårdsarbete är bra både för själen och kroppen. Att ta hand om ett grönt utrymme, se det förändras och blomstra tack vare den uppmärksamhet vi tillägnat det, ger enorm tillfredsställelse.

Det är dock sant att trädgårdsarbete lätt kan förvandlas till en mycket dyr aktivitet. Den goda nyheten är att det finns många knep som gör att du kan hålla ner kostnaderna och bara njuta av trädgårdens skönhet.

Här är 14 knep att hålla i minnet.

Advertisement

1. Spara in på bekämpningsmedel

Visste du att vi kan klara oss utan många kemikalier som skadar både miljön och hälsan? Låt bara insekter, fjärilar, bin, igelkottat och ödlor besöka din trädgård. Installera små bikupor eller häng upp mogna frukter för att locka fjärilar, insekter och bin.

Advertisement

2. Återvinning

Har du planterat dina kryddväxter, men kommer inte ihåg var exakt du satte dem? Tack vare de olika färgade plastflaskorna kan du hålla koll på både positionen och tillväxtprocessen. Ge varje växt en egen färg och placera cirklarna direkt på jorden.

3. Spara vatten

Framförallt på sommaren är det viktigt att ge tillräckligt med vatten till växterna. För att spara tid och pengar på vattenräkningen kan du välja krukor med inbyggd vattenreserv. På detta sätt går överskottsvattnet inte förlorat, men vattnar jorden när det behövs.

4. Spara vatten tips nummer 2

Apropå vattenbesparingar vet du väl att det mest effektiva sättet att undvika att slösa vatten är att samla regn eller vatten som släpps ut under andra utomhusaktiviteter? För detta ändamål kan du placera ut vattentunnor undet stuprännorna, där du också kan hälla i det som blir över vid andra tillfällen.

5. Lastpallar till trädgården

Att sätta ut pallar i trädgården är ett sätt att bättre organisera sitt gröna område med en låg kostnad. Du kan använda dem på tusen olika sätt, med en minimal kostnad.

Advertisement

6. Nytt liv åt läckande vattentunnor.

Om din vattentunna har börjat läcka betyder inte det att den inte längre går att använda. Genom att skära itu den och montera den på ett stöd, gör den fortfarande sitt jobb att samla vatten!

7. Varje utrymme har sin planta

7. Varje utrymme har sin planta

Tauralbus/Flickr

Förmodligen är den största kostnaden som du kommer att stå inför inköpet av växter. Det är viktigt att du inte bara försöker spara pengar utan att du vänder dig till en tillförlitlig handlesträdgård som ger rätt råd och erbjuder någon form av garanti, särskilt på de dyraste plantorna.

Av den anledningen är det bra att inte handla förgäves och känna till typen av växt du köper innan du planterar den. Det finns växter som vill ha direkt sol, andra som föredrar halv skugga och de som älskar skugga. Att ställa dem på fel plats skulle innebära att du spenderat pengar i onödan!

Advertisement

8. Hemmagjord gödsel

Vid någon tidpunkt i din trädgårdserfarenhet kommer du att behöva förse dina växter med någon forma av gödsel. Vistte du att du kan göra en hemma, helt enkelt genom att mosa organiskt avfall? Du kan skaffa en ordentlig kompostbehållare, men även en behållare med hål för ventilationen går bra!

9. Valet av gräsmatta

9. Valet av gräsmatta

Rainer Stropek/Flickr

Att vara omgiven av grönska är en trevlig känsla, men det kanske inte är mest praktiskt. En gräsmatta kräver mycket vård och kontinuerlig klippning och därför är det ibland är att föredra att välja en blommig gräsmatta istället för en gräsbevuxen. På så sätt blir det trevligt att se på och även med minimal vård blir det blir vackert och väldoftande!

Advertisement

10. Vertikal ordling

Om du inte har tillräckligt med utrymme kan du dra nytta av den vertikala dimensionen, tomater och pumpor kan till exempel växa högt om de stöds. Du kan installera ett klättringsnät, eller använda det du har till hands!

11. Bevattning

Bevattning är en viktig fråga när man vill spara. Att installera ett effektivt bevattningssystem sparar tid, men framförallt pengar. Det finns många lösningar, några som till och med är mycket enkla att göra!

Advertisement

12. Handla under rätt säsong

Det är inte säkert att den bästa tiden för att köpa blommor och växter är våren. På hösten rear till exempel många plantskolor ut lökar som, när de planterats ut i jorden kommer att ge blommor den kommande säsongen!

13. Mulching

Mulching är en mycket viktig del i en framgångsrik odling av blommor och växter som går ut på att sprida mulch - bark, pinnar eller torra löv, på marken, för att hålla det fuktigt och skydda mot solens värme.

Advertisement

14. Ta emot fåglar

Vill du hjälpa fåglarna och bjuda in dem till din trädgård? Erbjud dem material som är användbart för byggandet av deras bo, såsom hundhår och katthår från husdjurens borstar.

Advertisement