Djupandning, ett knep som vi alla kan ta till för att förbättra vår livskvalitet

av sofia

24 April 2019

Djupandning, ett knep som vi alla kan ta till för att förbättra vår livskvalitet
Advertisement

Att andas är en automatisk och ofrivillig handling i kroppen, man gör det nästan omdevetet. Man uppfattar det dock i stunder av större stress och man glömmer lätt hur viktigt det är för välbefinnandet.

Andning är mycket mer än en enkel mekanism som är väsentlig för livet, det är ett sätt att kommunicera med vilken det är möjligt att komma i kontakt med sitt inre väsen. Det här är anledningen till varför det är viktigt att lära sig att hantera den bättre.

via lamenteesmaravillosa.com

Advertisement
 Natalia Figueredo/Unsplash

Natalia Figueredo/Unsplash

Utöver att vara ett primärt behov som garanterar ens överlevnad är andningen det sätt med vilket människokroppen efterliknar alla naturens cyklar. Alternationen av natt och dag, sommar och vinter liknar hur vi andas in och andas ut. Att uppmärksamma denna upprepade och primordiella kadens, lära sig att göra den mer funktionell, kan verkligen göra skillnad när det gäller mental och fysisk hälsa.

Österländska kulturer var de första som insåg vikten av andningen i processen för kroppsförnyelse. Baserat på denna har ett flertal discipliner utvecklats som exempelvis Yoga och Tai-Chi, utformade för att utöva mer kontroll över en konstant och oumbärlig handling. I genomsnitt andas varje individ cirka 17-18 gånger per minut och fördubblar denna frekvens när den är i ett upprört tillstånd.

Att andas dåligt och snabbt är skadligt eftersom det påverkar blodtrycket, hjärt-kärlsystemet, immunförsvaret, musklerna och den mentala balansen. Att kunna minska det genomsnitt med vilket du andas in och ut, genom att göra det långsammare och djupare ger otroliga fördelar.

Det djupa, långsamma och diafragmatiska andetaget har mirakulösa effekter på ångest, matsmältning, muskelsmärta och kroppshållning. Den extra medvetna andningen gör att du kan fokusera på det nuvarande ögonblicket, öka koncentrationen och din effektivitet.

Advertisement
 Darius Bashar/Unsplash

Darius Bashar/Unsplash

Med rätt träning kan du komma ner i omkring 10 andetag per minut. För att "träna" kan du följa den här enkla metoden:

  • Bär bekväma kläder som inte begränsar midjans yta,
  • Sitt i bekvämt läge med ryggen rak.
  • Ut med bröstet, slappna av i axlarna, håll ögonen vilande eller stänga.
  • Placera ena handen på bröstet och den andra på buken.
  • Andas in djupt i ca 4 sekunder och märk hur handen på buken är den som stiger mest.
  • Håll andan i 5 sekunder och andas ut högt under 7 sekunder.
  • Upprepa denna rutin varje dag.
  • Det är viktigt att göra denna övning gradvis, utan att trötta ut kroppen och få andnöd.

På det här sättet lär du dig både att bli mer medveten om din andning och förbättra dess kvalitet. Långsamt kommer det faktum att du saktar ner och det större djupet av inandningen bli automatiskt även under oavsiktlig andning.

Advertisement