Att diska skulle kunna hjälpa dig att minska stressnivån och koncentrera dig på dig själv enligt en studie

av sofia

05 Februari 2020

Att diska skulle kunna hjälpa dig att minska stressnivån och koncentrera dig på dig själv enligt en studie
Advertisement

Hushållssysslor är viktiga, men inte alla gillar att offra sin tid för att plocka undan och städa sitt hem. Ändå är det utrymmet där du bor, dit du återvänder varje kväll för att träffa din partner eller familj och därför förtjänar det att hållas rent och snyggt. Bland de olika hushållssysslorna är kanske den många hatar mest att diska, särskilt om det ödesdigra ögonblicket kommer omedelbart efter middagen. Den goda nyheten är dock att diskning kan minska stress. Studien som bekräftar denna teori fokuserar på en meditationsteknik kallad mindfullness och har visat hur en enkel handling i vårt vardagliga liv kan visa sig vara ett viktigt ögonblick för oss själva.
 

via Time

Pixabay

Pixabay

Forskarna som genomförde studien lät 51 studenter diska och hälften av dem fick först läsa en text om vikten av den "meditativa" upplevelsen som de skulle ha haft kort därefter, medan de återstående ungdomarna fick läsa en text som istället förklarade hur man kan förbättra sin diskteknik. Till slut ombads alla studenter svara på några frågor om det de just hade upplevt.
 

Advertisement
Wikimedia / Brett L.

Wikimedia / Brett L.

Texten som handlade om meditation löd så här:

"När du diskar, är det enda du behöver göra att helt enkelt göra rent disken. Det betyder att du under denna process ska vara helt medveten om att du rengör disken. Vid första anblicken kan allt detta tyckas vara obetydligt. Varför lägga så mycket betoning på en så enkel sak? Men det är just det som är poängen. Det faktum att jag är där och diskar, är en underbar verklighet. Jag kan vara mig själv, följa min andning, medveten om min närvaro och medveten om mina tankar och handlingar. Jag kommer inte att kastas från sida till sida, som en flaska som flyter hit och dit bland vågorna."

Resultaten visade att de som hade blivit uppmanade att uppleva en mer intensiv upplevelse, det vill säga en mindfullnessövning medan de diskade, hade en ökning av positiva känslor och en stressminskning med 27%.
 

Flickr / peapod labs

Flickr / peapod labs

Studiens författare, Adam Hanley, säger: "Jag var särskilt intresserad av hur de tråkigaste vardagliga aktiviteterna i vårt liv skulle kunna användas för att främja ett tillstånd av medvetenhet och därför öka den allmänna känslan av välbefinnande".

Det var visserigen en mycket liten studie, där bara 51 studenter analyserades - en studie som därför borde upprepas. I vilket fall föreslår forskarna att genom en mängd gemensamma aktiviteter är det möjligt att uppnå ett tillstånd av medvetenhet och en viktig minskning av stressnivån, vilket resulterar i en ökning av det psykologiska välbefinnandet.

Advertisement