Senecas hemlighet för att lugna sinnet och slippa onödig oro

av sofia

12 April 2019

Senecas hemlighet för att lugna sinnet och slippa onödig oro
Advertisement

Det händer alla att inte kunna låta bli att tänka på livet och allt det innehåller, från positiva upplevelser till de mest negativa, en kontinuerlig katalogisering av gott och ont, fenomen som vi blir tvugna att sätta in i två grupper motsatta varandra: de som är skadliga för våra liv och de som ger oss lugn och tillfredsställelse och får oss att komma undan de förstnämnda.

Den moderna psykologin har framfört tanken att vi oroar oss för mycket, ofta i onödan. Men seneca hade föregått dem.

via Filosofico.net

Advertisement
Peter Paul Rubens/Wikimedia

Peter Paul Rubens/Wikimedia

Enligt den stora filosofen i antika Rom gör  koncentrationen av tankar om de negativa aspekterna av vårt liv att vi inte spenderar våra dagar på ett tillräckligt lugnt sätt. I brevväxlingen med sin vän Lucilius publicerad i "Letters of a Stoic" säger Seneca: "Det finns fler saker som kan skrämma oss än de som kan krossa oss, vi lider oftare i fantasi än i verkligheten. Några saker plågar oss mer än de borde, vissa plågar oss innan de anländer och andra plågar oss när de inte skulle behöva plåga oss alls. Vi har vanan att överdriva, föreställa oss och förutse sorg. "

Seneca insisterar på att det liv vi lever ofta karaktäriseras av den ständiga närvaron av negativitet, av den överhängande faran att något kan skada oss eller ta våran glädje ifrån oss och att detta är ett tillstånd som delas av alla människor.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Seneca går sedan vidare och klassificerar de som enligt hans tanke är rimliga och helt irrationella bekymmer. Enligt den stora romerske filosofens uppfattning tenderar vi att alltför ofta att ge utrymme åt de irrationella och i detta avseende försöker han beskriva en möjlig lösning på "för många bekymmer": "Sann lycka är att njuta av nutiden utan att vara angelägen om framtiden, inte njuta av hopp eller rädsla, men vila lugnt, som de som inte saknar någonting, mänsklighetens största välsignelser ligger inom oss och är inom räckhåll. En vis man är nöjd med sitt öde, oavsett vad det är, utan att önska sig något han inte har."

Senecas hemlighet, som vi bör hålla ett hårt grepp om varje dag i våra liv, är att leva här och nu, i nuet, bort från alla slags bekymmer som skulle kunna komma. Oavsett vilken typ av framtid som väntar oss, kommer vi att kunna möta den bättre om vi lär oss att vara motståndskraftiga, lär oss att vara starka och uppskatta allt det bästa som händer just här och nu!

Källa:

http://www.filosofico.net/seneca.htm
https://it.wikipedia.org/wiki/Epistulae_morales_ad_Lucilium

Advertisement