Franca Viola var den första italienska kvinnan som vägrade att genomgå ett så kallat "reparativt äktenskap" efter att hon blivit våldtagen. Hennes mod förändrade historien - TittaPaVideon.se
x
Franca Viola var den första italienska…
20 bilder som avslöjar att våra mammor var coolare än vi är Ägarna lämnar bort den till ett djurskyddshem för att den är stor och aggressiv, ett DNA-test avslöjar att den är varg till 87%

Franca Viola var den första italienska kvinnan som vägrade att genomgå ett så kallat "reparativt äktenskap" efter att hon blivit våldtagen. Hennes mod förändrade historien

17 Mars 2019 • Av sofia
3.925
Advertisement

Franca Viola representerar en milstolpe i bekräftelsen av kvinnors rättigheter i Italien, eftersom hennes historia har en grundläggande roll i rättsutvecklingen inom detta område.

Innan henne och de otrevliga händelserna som hon blev offer för, skyddades de som begått våld mot en kvinna som var oskuld och ogift av möjligheten till ett reparativt äktenskap, vilket gjorde att mannen i fråga lyckades undvika rättegång och fängelse. Ett kryphål i ett patriarkaliskt och sexistiskt samhälle, där våldtäkten i sig betraktades som ett brott mot moralen och inte mot person.

Ett system som Franca utmanade och vann över och markerade ett grundläggande steg i processen för kvinnors frigörelse.


På den tiden var Franca Viola en helt vanlig 15 årig flicka, vacker, söt och oskyldig, förlovad med Filippo Melodia, brorson av mafioson Vincenzo Rimi som tillhörde en av de rikaste familjerna i Alcamo, i Trapani-provinsen. Allting börjar när Franca, som inte längre ville vara tillsammans med Filippo, lämnar honom. Han accepterar inte att bli avvisad och hämnas genom att sätta eld på vingården och familjen Violas hus samt pistolhotar Francas far, Bernardo, som emellertid inte ger efter och istället försvarar dotternas val. Även om han arresteras, ger Filippo inte upp sin plan om att hämnas, som han genomför så fort han släppts från fängelset.

Det var den 26:e december 1965 när Filippo, med hjälp av tolv vänner, bröt sig in i familjen Violas hus, förstörde allt och kidnappade Franca tillsammans med hennes 8-årige bror som vägrade släppa henne. Barnet släpps omedelbart, men Franca förblir fången hos sina torterare i åtta dramatiska dagar, under vilka hon drabbas av alla typer av våld.

Den 1:a januari 1966 när Filippo kontaktar Francas far för att ordna ett möte mellan de två familjerna och lösa situationen genom ett så kallat "reparativt äktenskap", låtsas Bernardo Viola acceptera, bara för att befria Franca och låta arrestera Filippo. I själva verket vägrar Franca, som stöttas av sin familj och bryter därmed mot kulturellt bruk och landets lagar, som ansåg att en kvinna som våldtagits och var ogift var "skamlös" och att hon äverntyrade hela sin familjs ära på ett irreparabelt sätt.

Det var inte lätt för familjen Viola. Under rättegången förtalades och anklagades Franca, men hon höll fast vid sin åsikt, stöttad av sin pappa, som kämpade tillsammans med henne mot media, lagen, byn och hela Italien och slutligen vann de. Hennes historia startade en process som ledde till slutet av reparativa äktenskap och erkännandet av våldtäkt som ett brott mot person år 1996.

Advertisement

1968 gifte sig Franca med Giuseppe Ruisi, en barndomsvän till henne. Republikens president Giuseppe Saragat gratulerade dem till bröllopet och påven Paul VI mottog dem privat. Dessutom gav den dåvarande transportministern, Oscar Luigi Scalfaro, dem ett bröllopspresent, en biljett för att resa på vilken järnväg de ville i landet under en månad. Franca och Giuseppe fick två barn och idag bor de fortfarande på Sicilien, i Alcamo.

År 2014 hedrades Franca med titeln Storofficer i Italiens Republik av republikens president Giorgio Napolitano och då sade hon "Det var inte en modig gest. Jag gjorde bara det jag kände att jag ville göra, precis som vilken tjej som helst skulle göra idag. Jag lyssnade på mitt hjärta, resten kom av sig självt. Idag uppmanar jag unga människor att följa sina känslor. Det är inte svårt. Jag gjorde det på en helt annan Sicilien, de kan göra det genom att bara lyssna på sina hjärtan."

Å alla kvinnor i Italiens vägnar kan vi inte säga annat än: Tack Franca!

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack