4 negativa biverkningar för din hjärna när du äter socker - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
4 negativa biverkningar för din hjärna…
Till dig som älskar med hela dig själv utan att någonsin få något i utbyte Längden på ditt hår kan återspegla vissa delar av din personlighet

4 negativa biverkningar för din hjärna när du äter socker

Av sofia
1.475
Advertisement

Under lång tid har socker ansetts vara ett ofarligt ämne, utan någon skadlig hälsoeffekter. Sedan har fler och fler studier visat hur socker finns i stora mängder i vissa livsmedel och riskerna för hälsan.

Således är det idag välkänt att socker är skadligt. Det orsakar fetma och är kopplat till hjärtsjukdomar, cancer och diabetes.

Men många känner inte till de förödande konsekvenserna socker har på hjärnan: det här är de främsta.

  • 1. Det skapar beroende. När det absorberas av kroppen släpper socker stora mängder endorfin i hjärnan så, när vi känner oss nere, känner vi för att äta något sött. Sockerabstinens orsakar allvarlig huvudvärk, yrsel, muskelsvaghet, ångest och spänningar, alla symptom som går över när kroppen vänjer sig vid att vara utan socker
  • 2. Orsakar problem med minnet och inlärningssvårigheter. En studie genomförd av University of California har visat det negativa sambandet mellan fruktosförbrukning och bildandet av synapser i hjärnan, vilket skulle leda till en minskad förmåga att ge liv åt nya förbindelser - det vill säga att inlärning. En annan studie har också visat att människor som intar fruktos har lägre nivåer av FNDC (hjärnavledad neurotrofisk faktor), vilket är nödvändigt för att generera nya minnen och bearbeta information. Det är inte konstigt att det idag antas finnas en relation mellan sockerförbrukning och Alzheimers - klassificerad som "typ 3-diabetes".
image: pixabay
  • 3. Påverkar humöret. På grund av effekterna av glukos på insulin kan sockerkickar orsaka depression, ångest och humörsvängningar. Symtom som kan förvärras över tiden. I själva verket stimulerar glukos hjärnan att frigöra serotonin och reserven av denna neurotransmittor är emellertid begränsade och om den släpps ut kontinuerligt, kommer mängden serotonin att bli lägre. Det betyder att det blir allt svårare att känna positiva känslor.
  • 4. Det får oss att känna oss hungriga. Glukos förhindrar oxytocin (den neurotransmittor som bland annat skickar känslan av mättnad till hjärnan) att fungera som den ska, med förutsägbara konsekvenser för den fysiska hälsan.

Vi vill inte förbjuda sötsakerna från erat matbord, men det är nog bra att dosera sockret måttligt och undvika att överdriva konsumtionen.

Tags: HälsaMedicin
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack