En undersökning bekräftar att ett av de första symptomen på Alzheimers sjukdom skulle kunna vara förlorad orienteringsförmåga - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
En undersökning bekräftar att ett…
3 sanningar om kejsarsnitt som bara de kvinnor som upplevt det kan känna till 24 bilder på goda gärningar som påminner oss om att det fortfarande finns hopp för vårat samhälle

En undersökning bekräftar att ett av de första symptomen på Alzheimers sjukdom skulle kunna vara förlorad orienteringsförmåga

Av sofia
7.298
Advertisement

Antalet människor som kommer att insjukna i Alzheimers kommer att öka med tiden. Sjukdomen riskerar att bli en riktig folk pest då det inte finns behandling mot denna och andra typer av demenssjukdomar, åtminstone i dagsläget. Trots att det inte finns någon behandling tillgänglig har forskare gjort enorma framsteg i förståelsen av denna sjukdom som vi hoppas att de snart ska kunna hitta en behandling för.

Under tiden är det av yttersta vikt att man förebygger. Läkarna bekräftar att man inte bör försumma de allra första varningssignalerna. Apropå det har en grupp forskare upptäckt vad som skulle kunna vara ett första tecken på Alzheimers och det är inte minnesförlust. 

via: NCBI
image: pixabay.com

Studien genomfördes på Washingtons universitet i Saint Louis, USA. Forskarna bildade tre grupper av volontärer: den första med friska individer, den andra med personer som hade ett förstadium till Alzheimers och den sista med patienter som diagnostiserats med sjukdomen sedan flera år tillbaka.

Man bad de tre grupperna hitta utgången på en labyrint. Som förväntat fann de friska deltagarna lösningen fortast, medan ett sämre resultat uppnåddes av den gruppen som befann sig i ett förstadium och slutligen kom de som redan fått diagnosen.

Resultatet av testet pekar på att oförmågan eller den minskade förmågan att orientera sig skulle kunna vara ett första varningstecken på sjukdomen, även innan de första minnesluckorna.

Självklart har vissa människor en dålig orientationsförmåga även om de är helt friska men den som en gång haft en bra orientationsförmåga och som sedan förvärrats med tiden bör genomgå en läkarkontroll.                   

Att förlora orientationsförmågan är inte det enda tecknet på Alzheimers sjukdom. Här är de andra.

image: pixabay.com

Glömska: att plötsligt få inlärningssvårigheter eller att få svårt att komma ihåg gammal information kan vara ett tecken på Alzheimers. Det händer alla att inte minnas vissa saker men det är när det verkar omöjligt att återfinna ett gammalt minne som man borde genomgå en hälsokontroll.

Att inte ta hand om sig själv: en person med Alzheimers börjar glömma bort att tvätta sig, att duscha, ta av sig pyjamasen osv. Därför kan de som har sjukdomen ofta se slitna och smutsiga ut. 

Problem med synen: Personer som håller på att utveckla Alzheimers klagar ofta på att de har problem med synen. Dessa problem orskas egentligen inte av ögonen men av den del av hjärnan som berör bilder. Ofta länkat till synproblem förekommer en vriden uppfattning av färg och djup.

Depression: personer i förstadiet till sjukdomen tenderar att hamna i ett tillstånd som påminner om depression. De slutar träna och slutar även med andra aktiviteter som de tidigare tyckt om. De isolerar sig från samtal och tar avstånd från de personer som står dem närmast.

Ofta är det väldigt svårt att upptäcka dessa förändringar på äldre människor och det är mycket lätt att förväxla dem med något mindre allvarligt. Trots detta verkar det som vårat bästa vapen mot sjukdomen är att förebygga den.

Om någon av era släktingar har dessa symptom, se till att de undersöks av en specialistläkare för att kunna utesluta möjligheten att de lider av en degenerativ sjukdom.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack