Vad som händer i din kropp när du applicerar nagellack - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Vad som händer i din kropp när du…
Sonen dör under kriget i Irak och föräldrarna bestämmer sig för att adoptera en hund som han hade räddat Vardagsgenier: 20 personer som förvånat webben genom att hitta väldigt orginella lösningar

Vad som händer i din kropp när du applicerar nagellack

Av sofia
18.860
Advertisement

Nagellack ger färg och piffar upp naglarna lite extra på händer och fötter. Urvalet av färg och textur verkar vara oändligt och man får sådan lust att prova alla att man ofta tar bort ett för att genast applicera ett annat.

Ett missbruk av nagellack kan dock under lång tid inte bara skada naglarna genom att få dem att gulna och torka ut, men också skada våran hälsa. På vilket sätt och hur kan man undvika det?

via: USA Today

Giftiga komponenter

Orsaken till att nagellack kan vara giftiga beror på en del komponenter, såsom:

  1. Toluen. Det rör sig om ett lösningsmedel som ger naglarna en slät yta och gör att färgen håller längre. Det kan dock ge skador på det centrala nervsystemet och fortplantningsapparaten. När nagelacket är av dålig kvalitet kan toulenet orsaka huvudvärk, svaghet, yrsel och illamående.
  2. Formaldehyd. Det är en färglös gas som ökar hållbarheten i nagellacket. Det förblir dock ett giftigt och cancerframkallande ämne som kan orsaka hudutslag och även kemiska bränsskador, i värsta fall även hjärtproblem och konvulsioner på folk som blir allergiska.
  3. Dibutyl Phthalate (DBP). Den här oljiga produkten som är genomskinlig och klar används som parfym och kan orsaka endokrina rubbningar, gynekologiska problem och sjukdomar i andningssystemet.
  4. Kamfer. I stora mängder är kamfer giftigt och om man får i sig det kan det orsaka konvulsioner, förvirring, irritabilitet, neuromuskulär hyperaktivitet, hallucinationer, illamående, kräkningar och yrsel.

Hur man väljer ett säkert nagellack

image: Wheat/flickr

På grund av gifthalten i dessa ämnen finns det idag nagellack på marknaden som är fria från dem och som därför är helt säkra. Det räcker med att läsa på flaskan och vara speciellt uppmärksam på:

"5-free" Betyder att produkten inte innehåller formaldehyd eller derivat, toulene, DBP eller kamfer.

"3-free" Betyder att lacket är fritt från endast tre komponenter, närmare bestämt fomraldehyd, DBP och toulene.

Om det går att hitta giftfria produkter, varför inte?

Tags: PraktiskaHälsa
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack