Vad orsakar ryckningar av ögonlocken som vi inte kan kontrollera? Här kommer vissa förklaringar!

av Sabrina d'Andrea

05 November 2017

Vad orsakar ryckningar av ögonlocken som vi inte kan kontrollera? Här kommer vissa förklaringar!
Advertisement

Att känna ögonlocket som börjar skaka utan att kunna stoppa rörelsen är något som säkert har hänt oss alla. Ibland kan den konstiga rörelsen, som inte får förekomma ofta, påverka andra kroppsdelar, såsom munkanten eller en annan muskel, för att sedan sluta inom bara några sekunder. 

Om denna muskelrörelse händer ofta, kan det finnas olika anledningar bakom fenomenet. Detta är hur läkarna förklarar det. 

Advertisement

Kramper i ögonen är ganska vanliga: vanligtvis är de bara tillfälliga, men ibland kan de hålla på till och med i månader.

Kramper i ögonen är ganska vanliga: vanligtvis är de bara tillfälliga, men ibland kan de hålla på till och med i månader.

Craige Moore/Flickr

De här ryckningarna kan uppstå över och runt om ögonlocket, men också under det. De kan orsakas av flera olika anledningar, bland annat: 

Stress: när vi är stressade talar kroppen om oss det på olika sätt, ett av dessa är ögonlockets skakningar, framför allt om vi har synproblem. 

Fysisk och mental trötthet: en oerhört trött syn kan orsaka ryckningarna i ögonlocket. Det rekommenderas att besöka en optiker för att undersöka om ni behöver byta glasögon (eller att börja använda det).

Kaffe och alkoholmissbruk: det sägs att kaffe- och alkoholdrickande kan vara ansvariga för ögonlocksryckningar. Att försöka minska konsumtionen kan minska besväret. 

Ögontorrhet: torra ögon är ett tillstånd som drabbar äldre, de som tar många mediciner, de som arbetar många timmar framför datorn, eller de som använder kontaktlinser. Försök återfukta ögonen för att undvika att det uppstår ryckningar. 

Näringsmässiga obalanser: detta obehag kan också bero på brist av vissa näringsämnen. 

Allergier: för stort tårflöde, klåda och återkommande gnuggande av ögonen på grund av allergi kan öka mängden histamin, som kan leda till ryckningar. 

Rent generellt behöver man inte ora sig vid plötsliga och oprovocerade ryckningar i ögonlocket, eller andra muskler. När det händer er, försök däremot analysera vad som ligger till grund för besväret och ifall det beror på en felaktig livstil. Det finns ingen metod för att på en gång få bort skakningarna, det som kan göras är att ha rutiner som stämmer överens med en hälsosam livstil. 

Var försiktiga däremot med att inte förväxla detta besvär med andra seriösare problem, såsom blefarospasm (ofrivillig och upprepad stängning av ögonlocken) och ryckningar av halva ansiktet. 

Advertisement