Enligt den här vetenskapliga undersökningen är hundar kapabla till att känna igen en "elak" människa

av Linda Solari

21 Oktober 2017

Enligt den här vetenskapliga undersökningen är hundar kapabla till att känna igen en "elak" människa
Advertisement

Har du någonsin undrat varför din hund är särskild upprörd eller till och med aggressiv bara mot vissa människor? Om du har har varit med om det har du säkert skyllt på din fyrbenta vän och på hans ouppfostran, men vetenskapen säger idag att det faktiskt finns en logisk motivation för hundens beteende. Tja, hundar känner igen en dålig person, så de skäller på dem och försöker ta bort dem från grannskapet.

via Neuroscience & Biobehavioral Reviews

Advertisement

Forskarna genomförde ett experiment som bekräftar att hundar kommer ihåg en "dålig" person.

Forskarna genomförde ett experiment som bekräftar att hundar kommer ihåg en "dålig" person.

U.S. Air Force Photo by Josh Plueger. Postwork by Dove/Wikimedia

Det är redan fastställt att hundar är empatiska djur som kan urskilja olika mänskliga ansiktsuttryck, till exempel känner de perfekt igen ett sorgligt och en argt ansikte. Men för att komma fram till slutsatsen att "hundar kan urskilja en dålig person", utan att det faktiskt hade ett argt uttryck, var det nödvändigt att göra ett annat experiment:

Forskarna lät hundar delta, och hundägaren var också närvarande med två medarbetare. I den första delen av experimentet får man se att hundägaren har svårigheten att öppna en låda med mat inuti, och ber om hjälp till en av de medarbetare som så småningom kunde öppna lådan och ta fram maten. Alla hundar som deltar i experimentet accepterade godis både av medarbetaren i experimentet och av ägaren.

I den andra delen, vägrade en av de två medarbetare att hjälpa hundägaren, medan den andra såg på utan att ingripa. Vid tidpunkten för erbjudandet av mat, accepterade hundar aldrig godis från händerna på dem som var "dåliga" mot ägaren, medan de tog alltid från ägaren och från den medarbetare som inte var tillfrågad.

Forskarna drog slutsatsen att hundar gör sin egen bedömning av människor, vilket varierar beroende på hur de beter sig. Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Neuroscience & Biobehavioral Reviews

Om din hund morrar, skäller och inte vill bli klappad av en viss person kan det bero på att han/hon inte har betett sig bra mot dig och att hunden märke detta. Tänk efter nästa gång du blir arg på din hund när den skäller på någon!

Advertisement