"Mina grannar har skaffat 2 katter och förväntar sig att jag ska göra ändringar på mitt hus för att de ska vara säkra"

av sofia

09 April 2024

"Mina grannar har skaffat 2 katter och förväntar sig att jag ska göra ändringar på mitt hus för att de ska vara säkra"
Advertisement

Trevliga grannar är viktigt om man vill trivas där man bor. Det är självklart inte det enda som räknas, men man måste erkänna att det är en stor hjälp att komma överens med människorna som bor bredvid oss, att undvika ständiga bråk eller diskussioner för att ha en trivsam och lugn tillvaro. Konflikter är inte bra för någon och man undviker dem ju gärna om man kan. Men det är ju oftast inte bara en persons fel om man inte kommer överens utan rör bådas beteende och historien vi ska berätta nu är ett tydligt bevis på detta.

Advertisement

Låt oss kika på vad som hände

Låt oss kika på vad som hände

Peakpx

I centrum av denna berättelse finner vi en kvinna, hennes grannar och hennes grannars katter. Historien verkar påhittad, men det är den tyvärr inte. Låt oss kika på vad som hände och den ovanliga begäran som grannen i fråga gjorde.

"Jag kom precis hem och hittade en lapp från min granne där han talar om att han nästa vecka eller nästnästa vecka kommer att skaffa två katter - började Mumsnet-användaren - Han skrev till mig att han från övervåningen i sitt hus ser att jag har ett par växter i min trädgård som kan vara skadliga för dem, han kommer att komma hem till mig för att visa mig vilka de är, så att jag kan ta bort dem innan katterna kommer."

Ett meddelande som bokstavligen gjorde inläggets författare mållös. Hur kan en granne med sådan övertygelse kräva att någon annan måste göra ändringar i sitt hem för ett beslut som inte berör dem?

Advertisement

Vad ska man svara när grannarna ställer sådana krav?

Vad ska man svara när grannarna ställer sådana krav?

Karolina Grabowska/Pexels

”Jag har gjort en del research – läser man i inlägget – och jag tror att jag har förstått att problemet är en rhododendron och en azalea, den sistnämnda var en present till min 50-årsdag och jag är väldigt förtjust i båda. Är det fel av mig att säga nej till detta?".

Grannens meddelande lämnade inget utrymme för missförstånd: han hade bestämt sig för att skaffa två katter, hade identifierat två möjliga faror i nästliggande trädgård och hade bestämt att han inom loppet av några dagar skulle gå till sina grannars hus för att försäkra sig om att de var borttagna. Hur reagerade de människor som läste inlägget? De skrattade praktiskt taget åt det absurda kravet och höll med författaren om att det inte på något sätt går att ställa liknande krav på sina grannar när det gäller deras egendom.

"Det är ägarnas ansvar att hålla sina katter borta från eventuella faror" - lyder en kommentar. Man kan faktiskt inte lägga ett sådant ansvar på människor som inte har något med ens egna beslut att göra. "Jag har aldrig hört talas om ett liknande problem, jag har haft katter och växter och ingenting har någonsin hänt dem" - säger en annan. "Om han någon gång dyker upp skulle jag ställa mig vid dörren och säga till honom att hans beslut att skaffa husdjur inte ger honom rätt att rycka upp plantorna i andras trädgårdar - läser man sedan - jag skulle säga till honom att jag inte kommer att ta bort någonting alls och att det bara är ett problem för honom."

Har man rätt att kräva detta av någon annan?

Har man rätt att kräva detta av någon annan?

Thgusstavo Santana/Pexels

De flesta användare ställde sig på författaren till inläggets sida och kom fram till att vissa saker inte kan begäras och förväntas accepteras. Det stämmer visserligen att det finns buskar som kan skada katters hälsa och att det vore bättre att ta bort dem, men det är också sant att man inte kan anpassa hela sitt liv efter någon annans husdjur, särskilt om man själv inte har varit delaktig i valet att skaffa dem. Författaren till inlägget kunde visserligen ha varit mer tillmötesgående, men inte med något som i alla avseenden framstår som ett krav.

Hade du gått med på detta om du hade varit i samma situation som den här mannen?

Advertisement