Gillar katter verkligen att kela och bryr de sig om sina ägare? Denna studie ger oss svar på våra funderingar

av sofia

26 September 2023

Gillar katter verkligen att kela och bryr de sig om sina ägare? Denna studie ger oss svar på våra funderingar
Advertisement

Det är inget nytt att människans bästa vän - i djurvärlden - är hundar. De är stolta, starka och trogna och räknas därför som det bästa husdjur en människa kan ha. Kanske är det precis så det är, men det spelar ingen roll för dem som istället har katt då de som äger en katt älskar sitt husdjur villkorslöst och skulle aldrig byta ut den mot något annat djur i världen.

Kattdjur - även om det för vissa bara är en klyscha - anses vara ensamma djur som är själviska och opportunistiska. De tros vara oförmögna att känna sann omtanke för dem som håller dem varma och matar dem. Men är det verkligen så? En studie utförd av några japanska forskare undersökte just detta och resultaten är överraskande!

via Newsweek

Advertisement

En studie om katter

En studie om katter

Ja, det är onekligen så att deras tendens att spinna och stryka sig mot oss är ett sätt som katter ofta använder för att få vår uppmärksamhet och se till att deras matbehov blir tillfredsställt, speciellt om det är den där lilla konservburken som de avgudar och bara får då och då. Många av deras beteenden skulle därför kunna tolkas som att de endast bryr sig om att må bra och leva gott, utan att bry sig om något eller någon annan. Men alla som har en katt vet att det finns mycket mer bakom det ständiga jamandet och en omåttlig matlust.

En forskargrupp från Kyoto University bestämde sig för att fördjupa sig i frågan om hur djupt bandet mellan katter och deras ägare kan vara. För att göra detta genomförde de ett intressant och originellt experiment: de låste in 50 huskatter i ett rum och kallade dem en efter en vid namn genom att spela in rösten från motsvarande ägare och en främlings röst.

Sedan visade de katten ett fotografi på en skärm som porträtterade dess ägare och vad som hände var verkligen otroligt: ​​när osammanhängande ihopparningar presenterades - som ägarens röst följt av ett fotografi av främlingen eller vice versa - tittade kattdjuren på skärmen under en längre tid som om de hade tappat bort sig. Av detta kan vi dra slutsatsen att de förknippade ett visst ansikte med en mycket välbekanta röst, med det är inte allt.

Advertisement

Hur man bygger upp ett starkt band med sin katt

Hur man bygger upp ett starkt band med sin katt

De prövade till och med att spela upp katternas ägares röster från högtalare placerade i olika delar av rummet, vilket visade att de var desorienterade när rösterna kom längre bort än det avstånd som katterna förväntade sig. Detta tyder på att djuren lyssnade noga och mentalt kunde "kartlägga" ägarens plats. Slutligen visade några av dessa katter även tecken på svartsjuka: de reagerade fientligt mot en uppstoppad katt som hade klappats av deras ägare. Men hur kan vi stärka vårt band med en katt?

Experterna rekommenderar att du spenderar kvalitetstid med din katt där du varvar lek med stunder av "mys" och uppmärksamhet. Faktum är att leka är ett av de bästa sätten att skapa en sund relation mellan dig och din katt. Vi rekommenderar att du använder leksaker för att underhålla dem och inte din kropp (att leka med händerna rekommenderas inte).

Lika viktigt är det att belöna deras positiva beteenden med "godis" för att få dem att förstå att det finns ett band och ömsesidig respekt mellan er. Det är även nödvändigt att lära sig att respektera deras utrymmen och dygnsrytm, med tanke på att katter alla har olika personligheter: vissa kanske inte gillar att bli tagna i famnen, medan andra bokstavligen hoppar upp i ditt knä. En sak är säker och det är att deras kärlek är unik och äkta.

Advertisement