En man kastar sig från sin rullstol för att rädda livet på en 24-åring

av sofia

01 Juni 2023

En man kastar sig från sin rullstol för att rädda livet på en 24-åring
Advertisement

Du vet aldrig när en helt vanlig dag kan förvandlas till en speciell händelse som aldrig kommer att upprepas. Vi tillbringar större delen av våra liv med att följa en rutin, med fokus på några få men viktiga mål vi vill uppnå. Det är svårt att komma ur en del gamla vanor då vi är vana vid att följa familjens och vännernas agerande som, liksom vi, lever ett liv som hela tiden följer samma "räls". Detta är en normal följd av att vara en del av ett samhälle, men vi bör aldrig glömma bort vikten av att hela tiden ifrågasätta dessa vanor.

Apropå detta hände något extraordinärt i historien vi nu ska berätta som handlar om en man som "bröt" alla regler genom att agera på ren instinkt.

via Bfmtv.com

Advertisement
Bfmtv/screenshot

Bfmtv/screenshot

Låt oss prata om Oliver Plattard, som är 40 år gammal, och hans mod, hans medmänsklighet. Berättelsen utspelade sig i Lyon i Frankrike, där en man i rullstol verkligen gjorde skillnad: "Jag var på väg hem och jag var nära tunnelbanestationen Garibaldi, klockan var ungefär 10.30 på kvällen när jag lade märke till en person som låg några meter framför mig på marken, orörlig,” sa han.

Så han tvekade inte ett enda ögonblick och närmade sig vad han upptäckte var en ung mans kropp.

Han "knuffade" på honom för att se om det kom något reaktion från honom, men personen i fråga bara låg där utan att ge något livstecken. Och när Oliver försökte höra hans hjärtslag upptäckte han att det inte fanns några.

Advertisement
Marcus Aurelius/Pexels - Not the actual photo

Marcus Aurelius/Pexels - Not the actual photo

Han "kastade" sig sedan på den hjälplösa kroppen och började ge honom hjärtmassage i flera minuter. Detta räddade hans liv.

Men i en historia som verkar lycklig och heroisk finns det även en sorglig baksida. Och inte bara för att den gesten fysiskt kostade Oliver en otrolig ansträngning som inte ens tillät honom att kunna höja armarna de följande dagarna. "Det fanns många människor runt den där killen som låg på marken och ingen gjorde någonting!" utbrister Oliver oroligt. "Jag var i den tredje största staden i Frankrike och ändå, vid den tidpunkten, var jag ensam i världen." tillade han.

Faktum är att människorna runt honom verkade vara en blandning mellan likgiltiga och oförmögna att agera, förmodligen utan att veta hur de skulle ingripa. Oliver gjorde sedan en allmän begäran framför mikrofonerna på BFM Lyon: "Jag skulle vilja att utbildning i första hjälpen var obligatorisk, gratis och öppet för alla, inklusive personer med funktionsnedsättning, eftersom jag tror att vi alla kan göra skillnad med rätt förberedelser."  Vad tycker du om hans förslag?

Advertisement