Vill du ha det svalt hemma utan att behöva använda luftkonditionering? Låt oss få avslöja några smarta trick för att spara pengar

av sofia

16 Juli 2023

Vill du ha det svalt hemma utan att behöva använda luftkonditionering? Låt oss få avslöja några smarta trick för att spara pengar
Advertisement

Värmeböljan drabbar oss numera varje år och sätter oss på prov. Med dessa ständigt stigande rekordtemperaturer är det normalt att vilja slå på fläktar och luftkonditionering för att kyla ner sig. Men även om de gör att vi kan hålla rummen svala, har dessa apparater också en betydande kostnad och förbrukar mycket elektricitet.

Lyckligtvis finns det några knep för att kunna hålla hem och kontor svala utan att nödvändigtvis behöva ta till luftkonditionering: här är några av dem.

via The Sun

Advertisement
Jeremy Atkinson/Flikr - Not the Actual Photo

Jeremy Atkinson/Flikr - Not the Actual Photo

En hemlighet är att utnyttja korsdraget till vår fördel. Om huset har fönster på alla sidor kan vi dra nytta av draget, som förutom att vara gratis, också är bättre än vilken luftkonditionering som helst. Det enda viktiga att kom ihåg är att alltid ha ett dörrstopp. Genom att öppna fönstren ordentligt på natten är det också lätt att kyla ner ett rum som exempelvis sovrummet.

För att sedan förhindra att olika typer av insekter kommer in i huset ihop med nattluften, är det lämpligt att installera myggnät. På natten, även sporadiskt, bör vi alltid öppna dörrarna till garderober och skåp i sovrummet, köket och vardagsrummet. Dessa samlar nämligen på sig en stor mängd värme som sedan sprids i hela huset. Ett knep är att sänka ner ändarna på gardinerna i en balja med kallt vatten och lämna fönstren öppna. För att förhindra att solens strålar kommer in i huset under de varmaste timmarna är det lämpligt att använda ljusa gardiner.

Advertisement
Guardachevideo

Guardachevideo

Slutligen kommer här några tips för att få samma effekt som med luftkonditionering med en helt vanlig skål, utan att nödvändigtvis behöva spendera pengar på någon sofistikerad apparat.

Fyll skålen med vatten, lägg i några isbitar ihop med en flaska fruset vatten och ställ den framför fläkten. Detta kommer att blåsa kall luft i hela huset och hålla dig sval. Alternativt kan du fylla en flaska med vatten, frysa in den och sedan sätta fötterna på den när du sitter, den kommer att kyla ner hela dig.

Vad tycker du om dessa knep? Kommer du att prova något av dem?

Advertisement