Ett litet visuellt test: på den här bilden finns det dolda cirklar, ser du dem?

av sofia

14 Juli 2023

Ett litet visuellt test: på den här bilden finns det dolda cirklar, ser du dem?
Advertisement

Idag vill vi utmana din hjärna med en riktigt komplicerad optisk illusion: vi kommer att kika på geometriska former som gör det svårt för ögat att se vad figuren egentligen döljer.

Denna optiska illusion spreds på nätet och först senare avslöjades lösningen. Många antog felaktigt att det var ett skämt och att figuren bara visar rutor. Men så är det inte. Så vi ställer dig frågan: hur många cirklar kan du se på bilden?

via Nypost

Advertisement

Ja, du läste rätt. Det finns cirklar på den här bilden. Detta är en berömd optisk illusion från 2000-talet, den cirkulerar igen på nätet och utmanar oss att hitta de runda föremålen gömda mellan flera svarta och vita rektanglar och raka linjer. "Titta noga. Det finns faktiskt en hel del cirklar på den här bilden. När du väl upptäcker dem kommer bilden att förändras för alltid", twittrade Gavin Buckingham, en kognitiv psykolog.

Själva bilden, där cirklar döljer sig mellan raka linjer och mellan rektanglar, är känd som "Coffer Illusion" och skapades 2006 av Anthony Norcia, en visionsforskare från San Francisco. Koncentrera dig lite till: lyckades du se cirklarna? Oroa dig inte, vi kommer att avslöja lösningen nedan.

Advertisement

Denna mycket dynamiska bild är en del av en stor kategori av illusioner där en tvådimensionell figur eller ett tredimensionellt föremål kan uppfattas på två eller flera olika sätt.

Lösningen på pusslet visades av en Twitter-användare som redigerade originalbilden för att avslöja lösningen. Allt du behöver göra är att fokusera blicken på de vertikala linjerna för att fokusera på cirklarna, det finns 16 totalt! Lyckades du se dem alla?

Advertisement