"En kompis till min son har haft sönder hans nya leksak och jag är väldigt upprörd, men vet inte vad jag ska göra"

av sofia

07 April 2024

"En kompis till min son har haft sönder hans nya leksak och jag är väldigt upprörd, men vet inte vad jag ska göra"
Advertisement

När du har ett eller flera barn bestämmer du dig kanske då och då för att anordna lekträffar för att stärka dina barns vänskapsrelationer. Detta behöver inte bara ske i samband med födelsedagar eller andra specifika tillfällen, utan man kan också spontant bjuda hem barnets vänner och organisera något för att underhålla dem. Det säger sig självt att det kommer att finnas minst en vuxen som övervakar dem, särskilt om barnen inte är särskilt gamla och om de är många.

Men frågan kvarstår: Om ett av barnen under en lekdag gjorde något olämpligt, hur bör man hantera det? Detta är dilemmat som mamman, som är huvudpersonen i denna historia, står inför.

Advertisement

En mammas berättelse

En mammas berättelse

Kampus Production/Pexels

Historien berättades av en mamma på Mumsnet som i ett inlägg delade med sig av sin ånger, ilska och sorg över beteendet hos en av hennes barns vänner. Kvinnan, som har två barn på fem och åtta år, hade ordnat en eftermiddag för dem och deras vänner för att leka och ha kul i hela trädgården, medan hon själv skulle vara hemma för att se till att allt gick säkert till. Det var just under denna eftermiddag som något mycket tråkigt inträffade.

"Min 8-årige son fick en present och det var ett mycket speciellt ögonblick eftersom jag inte har så mycket pengar och har inte råd att köpa nya leksaker hela tiden - började författaren till inlägget - Efter att ha köpt den gick vi hem eftersom han skulle leka med sina vänner hemma hos oss och innan jag gick ut i trädgården lämnade jag dumt nog den nya leksaken i köket, inom allas räckhåll."

Efter att ha gjort detta gick kvinnan ut ur huset för att vara med barnen och hålla ett öga på dem, men under tiden hände något därinne.

Advertisement
RDNE Stock project/Pexels

RDNE Stock project/Pexels

Tydligen gick den yngste sonen in i huset med en av kompisarna och det var här skadan skedde. Vännen frågade den lilla pojken var han kunde hitta en sax, öppnade förpackningen till den nya leksaken och skadade sladdarna som fick den att fungera vilket gjorde att den gick sönder. Efter att ha insett misstaget återvände han sedan till trädgården, utan att säga något och fortsatte att leka som om ingenting hade hänt.

"Jag hade inte märkt någonting eftersom jag var i trädgården och vi upptäckte det först när min son lade märke till den öppna förpackningen och de avskurna sladdarna - förklarar mamman - det var i det ögonblicket som mitt yngsta barn berättade allt för mig. Jag vet inte hur jag ska hantera det här. Jag är väldigt ledsen över det som hände, för vad det barnet har gjort och jag vet inte vad jag ska göra. Ska jag prata med min sons kompis?".

Kvinnan ville ha råd på hur hon skulle hantera situationen på bästa sätt.

Råd från de som har läst inlägget

Råd från de som har läst inlägget

Pavel Danilyuk/Pexels

Många svarade på hennes fråga och försökte ge sina bästa råd för att hantera denna situation "Du vet inte ens om det var han eller din 5-årige son" - står det i en kommentar. Men mamman i fråga kontrade med att hävda att ja, hennes lille son var närvarande i det ögonblicket, men en säkerhetskamera som hon hade i rummet där leksaken fanns hade förevigat ögonblicket då kompisen öppnade förpackningen och klippte kopplingarna. Därför höll inte denna teori.

"Jag skulle prata med föräldrarna - skriver en annan - om det var mitt barn skulle jag ha velat veta om det och jag skulle försöka kompensera för minst halva värdet på leksaken"; "De är barn och jag ser inget styggt med det - lyder ännu ett meddelande - Tyvärr vet vi att de gör misstag, men jag skulle ändå vilja förklara situationen för dem för att få dem att förstå att man inte får röra andras saker, åtminstone inte utan tillstånd”. Andra personer har rekommenderat att hon istället bara försöker fixa leksaken och att lägga frustrationen över det som hände åt sidan även om det är förståeligt.

Vad skulle du föreslå att den här mamman gör? Vilka av de råd som användarna ger känner du att du håller med mest?

Advertisement