"De brukade reta mig för den vita fläcken på mitt ansikte och jag kände mig annorlunda, men med tiden har jag lärt mig att acceptera den"

av sofia

01 November 2022

"De brukade reta mig för den vita fläcken på mitt ansikte och jag kände mig annorlunda, men med tiden har jag lärt mig att acceptera den"
Advertisement

Att vara säker på sitt utseende är mycket viktigt, speciellt i ung ålder, men ibland finns det tillstånd som gör en person speciell, utöver det vanliga, men tyvärr tenderar ofta dessa personer att känna sig defekta på grund av samhällets skönhetsnormersom vill att alla ska se så perfekta ut som möjligt.

James McLeod, som är 40 år gammal, berättade om sitt svåra förflutna som barn och vad han har gjort för att övervinna sina rädslor. Allt började när det vid 18 månaders ålder dök upp en vit fläck i hans ansikte.

via YouTube - Truly

Advertisement

Hans mamma var bekymrad och tog med honom till läkaren för att ta reda på vad det var och han fick diagnosen vitiligo, ett tillstånd som gör att delar av huden blir vita på grund av brist på pigment. Med tiden växte fläcken i James ansikte så mycket att den till slut täckte hälften av hans ansikte. Som barn tänkte han inte så mycket på det, men när han växte upp märkte han att han var annorlunda än andra barn.

Eftersom James mamma aldrig hade behandlat honom annorlunda på grund av hans utseende, trodde han att han var som alla andra tills folk började påpeka hur annorlunda hans hud var. "Jag kände mig annorlunda", erkände McLeod. Han kände sig utfryst när skolkamrater uteslöt honom från aktiviteter på grund av den vita fläcken i ansiktet. "Min mamma försäkrade mig alltid om att det inte var något fel på mig", mindes McLeod.

Advertisement

Men hans kamraters beteende hade fått honom att tro att han inte såg bra ut, så pass mycket att han blev rädd för att titta på sin spegelbild. En dag bestämde sig McLeod för att förändra sitt liv: han var bara 7 år gammal. Han tittade sig i spegeln och gav sig själv "godkänt".

Plötsligt började han trivas med sig själv. Han kände sig nöjd, en känsla han aldrig upplevt förut. På den tiden hade han aldrig kunnat föreställa sig att tusentals människor skulle börja följa honom. Efter den dagen gick han till skolan och hälsade alltid på sina klasskamrater med ett leende, vilket gjorde dem förvirrade. De lade märke till hans lugn och började behandla honom med respekt.

thatvitiligoguy/Instagram

thatvitiligoguy/Instagram

När han växte upp insåg James att det inte fanns någon representation för personer med vitiligo, så han bestämde sig för att göra något. En dag skapade han en Instagram-profil som heter "that-vitiligo-guy" och började uttrycka sina tankar. Då hade han inte föreställt sig att tusentals människor skulle börja följa honom. Han laddade upp videor för att sprida positivitet och folk älskade hans innehåll. Han besökte även flera skolor och inspirerade eleverna att acceptera sin identitet och vara snälla mot varandra.

En mycket viktig förändring som vi hoppas kommer att kunna vara ett exempel för många andra människor och en uppmuntran att tycka om sig själv utan att frukta andras dömande.

Advertisement