Efter att ha blivit fördömjukad på flygplatsen vill den här mamman öka medvetenheten om amning

av sofia

21 Maj 2022

Efter att ha blivit fördömjukad på flygplatsen vill den här mamman öka medvetenheten om amning
Advertisement

Efter graviditeten och barnets födelse börjar amningsfasen. En speciell period för varje mamma, inte bara för vad det innebär rent fysiskt, utan också för all kritik som kvinnor ofta utsätts för. Det är inte alla som accepterar att se en mamma amma sitt barn offentligt och man hör ofta om jobbiga händelser som rör detta ämne.

Huvudpersonen i denna berättelse vet detta mycket väl. Emily Calandrelli är en rymdingenjör, TV-programledare och tvåbarnsmamma som för några dagar sedan hamnade i centrum för en historia som handlade om amning. Låt oss kika på vad som hände.

via Twitter/ Emily Calandrelli

Emily fick sitt andra barn för cirka 10 veckor sedan och efter att ha varit bort från arbetet kom hon tillbaka igen och tog sig an sin första jobbresa efter förlossningen. För att göra detta var hon tvungen att resa med flyg.
 
Vad hände? Eftersom hon inte hade barnet med sig, hade kvinnan tagit med sig en bröstpump för att bibehålla den dagliga produktionen av bröstmjölk. För att slippa slänga den hade hon bestämt sig för ta med allt det hon behövde för att förvara den, inklusive två påsar frysgel för att på ett praktiskt och användbart sätt hålla mjölken fräsch. När hon kom till säkerhetskontrollen var det dock något som inte gick som det skulle.
 
Två vakter från Transport Security Administration (TSA) stoppade henne och frågade henne vad de två ispåsarna var till för. Kvinnan förklarade allt och talade om att isen skulle användas för att lagra mjölken under resan. Eftersom den ena var frusen och den andra inte, eftersom den skulle användas senare, bestämde sig vakterna för att hon inte skulle få behålla den som var flytande och sa åt henne att göra sig av med den.
 
 
 

Advertisement

"De sa till mig att jag inte kunde ta med dem eftersom de inte var i fast form, utan flytande. - berättade kvinnan på sociala medier - Jag bad då om att få prata med en av deras chefer. Han blev uppringd direkt och sa samma sak mig, med samma förklaring som hans underordnade hade gett mig. De frågade mig flera gånger var bebisen var och när jag specificerade att jag reste ensam, sa de till mig att det skulle vara lättare med bebisen, medan jag utan den inte behövde varken pumpa mjölk eller spara den och att isen inte skulle fylla någon funktion."

Så, Emily bad om att få prata med en kvinnlig vakt, men hon nekades och var tvungen att förklara hela mjölklagringsprocessen för tre män. "Jag sa till honom att det gör ont att stoppa normal bröstmjölksproduktion och det hela var väldigt pinsamt. Jag hade också raderat mitt första meddelande om den här situationen, men sedan bestämde jag mig för att gå ut offentligt."

Det är faktiskt helt bisarrt att det fortfarande sker liknande saker när det gäller amning och att en kvinna inte har rätt att göra det hon anser är bäst för sig själv, sitt barn och sin egen hälsa. Vakterna förstod faktiskt inte vikten av att frigöra brösten också för en fråga om kroppsligt välbefinnande för kvinnan.

Medan problemet till en början enbart verkade handla om att hon inte fick gå ombord med isen i flytande tillstånd, insåg Emily att det låg något mer bakom. Först och främst, och av efterföljande undersökningar, framkom det att det är tillåtet att ta med allt som har med hälsa att göra på planet. "Utöver detta, - fortsatte kvinnan - är det som gör mig upprörd okunskapen om ämnet amning. Det finns för många människor idag som fortfarande anser att denna praxis är obekväm och något man bör hålla dolt, men det är inte så ".

Många andra kvinnor har i kommentarer på denna mammas inlägg berättat liknande negativa upplevelser, särskilt på flygplatsen. Om de anställda skulle ha haft en djupare kunskap i ämnet, skulle en situation som den vi nyss beskrev inte ha uppstått.

Det skulle räcka med väldigt lite för att utbilda, informera och undvika sådana situationer som, vi är säkra på, måste vara väldigt jobbiga för den som drabbas, håller du inte med?

Advertisement