En pubägare färdas 1600 km med sin minibus för att förse ukrainska flyktingar med förnödenheter

av sofia

27 Mars 2022

En pubägare färdas 1600 km med sin minibus för att förse ukrainska flyktingar med förnödenheter
Advertisement

Under extraordinära omständigheter är människor kapabla att utföra minst lika extraordinära handlingar. Detta stämmer i de mest allvarliga ögonblicken, av kris och av nödvändighet, när det finns människor som skulle göra vad som helst för att hjälpa dem som lider eller är mindre lyckligt lottade än de själva. Lite som den modiga huvudpersonen i denna berättelse om solidaritet gjorde och gör, en brittisk bartender på bara 31 år som bestämde sig för att åka till Ukraina för att rädda så många liv som möjligt och hjälpa dem att passera gränsen på ett säkert sätt, bort från bomberna, den ryska armén och all förtvivlan.

via Mirror UK

Advertisement

Något det överallt i världen pratas mycket om just nu är kriget i Ukraina, platsen är gränsen mellan landet som drabbats av kriget från de ryska arméerna och Polen, där allt fler flyktingar samlas som vill försöka fly undan bomber och rädda sina liv samt sina nära och kära. En person som fösökte hjälpa dessa desperata människor var Tom Littledyke, en 31-årig engelsk bartender som lämnade landet ombord på en minibuss lastad med nödvändiga varor och åkte cirka 1600 km med sitt privata transportmedel för att nå gränsen mellan Ukraina och Polen för att ge sitt bidrag.

Den här mannen, en föredetta soldat och nu ägare till en populär pub i staden Lyme Regis i det brittiska länet Dorset, bestämde sig för att han skulle försöka göra något för att hjälpa det ukrainska folket som höll på att överge sin nation invaderad av den ryska armén på det rent praktiska planet, så han lastade sin minivan med mat, nödvändiga varor, filtar och sovsäckar, korsade Engelska kanalen och begav sig österut, mot gränsen mellan Polen och Ukraina.

Advertisement

När han kom dit, till gränsen mellan de två östeuropeiska länderna, insåg han att det polska systemet för mottagande av flyktingar var tillräckligt organiserat och att hans hjälp inte skulle vara avgörande, så Tom Littledyke bestämde sig för att ta ytterligare ett steg framåt i sin solidaritetsresa som varade hela 1600 km. Han korsade gränsen och tog sig in i västra Ukraina, där några tåg fortfarande var i drift som på vissa järnvägsstationer pendlade för att förflytta medborgare som ville fly den ryska invasionen. Där bestämde Tom att han också skulle åka fram och tillbaka med sin minibuss lastad med nödvändiga varor. Den 31-årige bartendern berättar själv: "Min plan var från början inte att ta mig in på ukrainskt territorium men jag träffade några reportrar på gränsen till Polen och de berättade för mig att det fanns en tågstation dit folk måste föras i säkerhet och till och från gränsen till det andra europeiska landet, det var därför jag bestämde mig för att ta mig dit för att hjälpa till så gott jag kunde."

Den här mannen reste 160 mil med sin minibuss för att erbjuda konkret hjälp till de många flyktingar som just nu emigrerar från Ukraina till de närliggande europeiska länderna för att söka skydd. En till synes enkel gest som dock gjordes med hjärtat och med en stor känsla av medborgerligt ansvar i ett historiskt ögonblick där alla borde försöka bidra som de kan.

Bra jobbat, Tom!

Advertisement