"Ge henne min dos" En 91-åring erbjuder en desperat mamma till ett funktionshindrat barn sin dos av covidvaccinet

av sofia

06 Mars 2021

"Ge henne min dos" En 91-åring erbjuder en desperat mamma till ett funktionshindrat barn sin dos av covidvaccinet
Advertisement

I samband med att man världen över har börjat vaccinera för att motverka spridningen av covid-19 och för att försöka återgå till det normala så fort som möjligt, finns det miljoner förfrågningar från desperata mammor som ber regeringen i deras respektive land om att få vaccineras för att inte sprida infektionen i hemmet. Många av dessa mammor assisterar daligen barn eller nära familjemedlemmar med mycket allvarliga sjukdomar och om viruset skulle komma in i deras hem skulle det kunna få katastrofala följder.

via Il Corriere della Sera

Advertisement
Il Corriere della Sera

Il Corriere della Sera

Huvudpersonen i denna extraordinära berättelse heter Giancarlo Dell’Amico, är 91 år gammal och bor i staden Carrara, i Italien. Giancarlos ålder fick honom automatiskt att falla in i den allra första gruppen av italienska medborgare som erbjöds den första dosen av covidvaccinet, men efter att ha läst ett desperat rop på hjälp i tidningen från mamman till en funktionshindrad pojke som bad om en vaccindos för att rädda sin sons liv, blev mannen rörd:

"Jag läste i tidningen La Nazione en desperat begäran från en mamma som har ett funktionshindrat barn. Han kan inte vaccineras av medicinska skäl och hon bad om att kunna få göra det för att undvika risken att smittas med viruset och sedan smitta barnet som skulle kunna dö. Så jag ringde tidningen och erbjöd mig själv som volontär. Jag har en tid den 4:e mars, säg till henne att hon kan följa med mig, vi väntar till sist och när min tur kommer förklarar jag för läkaren att han ska ge det till dig istället för mig. Det verkade som en enkel och genomförbar lösning, men nej, de säger att det är förbjudet."

Advertisement
US Secretary of Defense/Wikimedia

US Secretary of Defense/Wikimedia

Självklart kunde man av byråkratiska skäl inte tillåta att någon i kön "hoppades över" och att en dos vaccin som tilldelats en viss medborgare gavs till en annan människa som inte tillhör den åldersgrupp som regeringen har valt, men Giancarlos vänlighet och empati har gjort att stadsdepartementet för funktionshindrade, har uppmärksammat dessa oroliga och desperata föräldrar. Från och med den 4:e mars kommer även mer utsatta människor i Italien samt deras vårdgivare att kunna boka tid för att vaccinera sig mot Covid.

Detta bland annat tack vare Giancarlos symboliska gest, som vid 91-års ålder nu betraktas som en hjälte: "Om något så litet uppmärksammas så mycket tycker jag synd om världen. Jag vill förklara med ett exempel: Om du är mätt, äter en smörgås och har ett hungrigt barn framför dig, vad gör du? Ger du inte din smörgås till barnet? Jag gjorde mer eller mindre något liknande. I maj fyller jag 91 år, jag mår bra, jag är full av liv, jag är inte rädd och att vänta lite längre kostar mig ingenting. Varför inte erbjuda mitt vaccin till en desperat mamma som behöver det mer än mig? Inget mer än så, jag har inte gjort något speciellt och snälla gör mig inte till en hjälte. Låt oss förbli ödmjuka."

Världen behöver fler vänliga och blygsamma människor som Giancarlo, idag mer än någonsin!

Advertisement