8 saker du aldrig bör slänga i brasan för att få igång elden - TittaPaVideon.se
x
8 saker du aldrig bör slänga i brasan…
Ett övergivet fängelse förvandlas till ett lyxhotel där man får sova i fängelseceller En flicka blir rörd när hon ser sin nyfödda lillasyster för första gången (+VIDEO)

8 saker du aldrig bör slänga i brasan för att få igång elden

29 November 2021 • Av sofia
10.654
Advertisement

När vintern som är den kallaste årstiden på året kommer kan alla som har turen att ha en vacker och värmande öppen spis i sitt hem inte göra annat än att tända den och värma upp huset med den så fort de kan. Att ha eldstaden tänd under de kallaste och mörkaste dagarna bidrar inte bara till att sänka hushållets konsumtion och därmed spara på till exempel annan uppvärmning och element, utan en härlig varm och sprakande brasa kan även hjälpa till att skapa mysig stämning. Men var försiktig med vad du kastar in i lågorna, det kanske inte är bra för dig eller för eldstaden i sig.

image: Pxhere

Här är 8 saker du aldrig bör kasta in i elden hemma i brasan:

  • Vissa typer av växter: även om du verkligen skulle vilja kasta några torra eller icke torra växter i lågorna, är dessa inte lämpliga att bränna. Många växter släpper ut en del av sina vegetabiliska ämnen med röken, som för våra ögon och vårt luktsinne kan vara allergiframkallande eller till och med giftigt.
  • Vintergröna träd eller grenar: om du till exempel har köpt en riktig julgran till jul bör du veta att det aldrig är en bra idé att slänga den i brasan. Detta beror inte bara på att trät inte har fått vila ordentligt, vintergröna träd innehåller ofta mycket höga halter av snabbt brinnande harts som kan nå höga temperaturer och till och med orsaka farliga bränder i hemmet.
  • Papper och kartong: problemet är inte papperet eller själva kartongen, utan papper med färgtryck på ytan. Dessa utskrifter kan släppa ut potentiellt giftiga ämnen och gaser i luften om de bränns.
  • Ludd från torktumlaren: hur många gånger har du funderat över att slänga luddet från din torktumlare i den öppna spisen? Gör aldrig det eftersom det är gjort av syntetiska fibrer som kan släppa ut kemiska ångor i luften som är farliga för din hälsa.
image: Pxfuel
  • Behandlat trä: även om din lilla eld i den öppna spisen hemma eldas med veden du har lagrat under hela året, bör du aldrig kasta ved som är behandlad, belagd, lackad eller målad i lågorna. De innehåller extremt farliga kemikalier, som kan släppa ut giftiga ångor i luften om de bränns.
  • Våt ved: apropå ved, kasta aldrig fuktig eller våt ved i eldstaden, av en enkel anledning: att elda ved med hög fukthalt i eldstaden skapar mer rök än torr ved som dessutom har fått vila lite. En mycket viktig sak att tänka på.
Advertisement
  • Plast: kasta inte någon form av plast i eldstaden, det är en av de mest skadliga kemikalierna av dem alla.
  • Fotogen eller flamacceleratorer: använd inte bensin, fotogen, olika vätskor eller flamacceleratorer för att få igång elden i din eldstad, detta eftersom det rör sig om mycket brandfarliga vätskor som kan äventyra skorstenens stabilitet och orsaka allvarliga bränder i ditt hem. Var väldigt försiktig.

Med denna lilla handbok kommer du nu att veta hur du sköter din eldstad, matar din lilla eld och värmer upp huset utan att ta till produkter som inte alls är kompatibla med ved och lågor!

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack